Hier vind je ons jaaraanbod voor het schooljaar 2023/2024.
Wij bieden verschillende lessen aan om het lezen en het leesplezier te bevorderen én om de digitale vaardigheden te vergroten.
Ook bieden wij deskundigheidsbevordering aan leerkrachten.
Uitleg nodig? Bekijk de video Bibliotheeklessen bestellen.

De Bibliotheek op school

Met de Bibliotheek op school (dBos) werken Bibliotheek Lek & IJssel en jouw school in het basisonderwijs structureel samen om het leesplezier van leerlingen te vergroten. Op school én thuis.

Ga naar de Bibliotheek op school


Dit is ons aanbod per groep

Onderbouw - groep 1,2,3

Breng prentenboeken tot leven met prachtige vertelplaten en ontdek de bibliotheekcollectie met taalspelletjes.
En verken samen met jouw leerlingen hoe je een robot kunt programmeren.

Bekijk ons aanbod

Middenbouw - groep 4,5,6

Doe een boekensushi, pas creatieve schrijfopdrachten toe bij een boek en ontdek welke gedichten verstopt zijn in de Poëzietas.
Ken jij Het Geheim van de Bieb, wint Team Bibliotheek het van Team Google en vind jij jouw weg in de Mediajungle?

Bekijk ons aanbod

Bovenbouw - groep 7,8

Wat is een coverquiz, hoe zweven gedichten in de Bibliotheek en hoe maak je een geslaagde boekenvlog?
Ontdek het geheim achter nepnieuws, oefen met zoekstrategieën voor een werkstuk en vind samen de weg in de Mediajungle.

Bekijk ons aanbod

Gratis studiebegeleiding in IJsselstein

Als een kind hulp nodig heeft bij zijn huiswerk, of bij bepaalde vakken op school, dan biedt studiebegeleiding uitkomst. Omdat we elk kind (8-18 jaar) de kans gunnen zich optimaal te ontwikkelen, is de studiebegeleiding van Fit4Talent in IJsselstein gratis voor wie het niet kan betalen.

Lees meer over gratis studiebegeleiding in IJsselstein

 • Groepsabonnement

  Wil je jouw groep geregeld voorzien van nieuwe en aantrekkelijke boeken? En gebruik maken van andere producten en diensten van de Bibliotheek?

  Neem een groepsabonnement >

 • Nieuwsbrief

  Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod? En over leesbevordering en digitale vaardigheden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief Educatie 4-12 jaar.

  Meld je aan >

Mediawijsheid

Ben je op zoek naar lesmateriaal op het gebied van mediawijsheid? Wij hebben de belangrijkste bronnen voor je bij elkaar gezet. Aangevuld met tips over onder meer programmeren, veilig online gaan en (sociale) media.

Naar Mediawijsheid - lesmateriaal en meer


Heb je vragen?

Marieke, Ilona en Laura helpen je graag. Als leesmediaconsulent 4-18 jaar zijn zij de aangewezen personen om al je vragen te beantwoorden. Of stuur een e-mail naar ons algemene adres: educatie@bibliotheeklekijssel.nl


Voor leerkrachten en het hele team

In onze webinars maak je kennis met de nieuwste boeken en ontdek je handige werkvormen die je direct kunt inzetten in jouw groep. Heb je vragen over het opbouwen of uitbouwen van jouw schoolbibliotheek? Wij helpen je graag!

Bekijk ons aanbod voor leerkrachten

Nieuws en tips

 • Nieuwe prijzen aanbod educatie

  Voor het nieuwe schooljaar zijn wij genoodzaakt om onze prijzen te verhogen. Ons aanbod was verre van kostendekkend en dat is niet meer houdbaar (onder andere door de inflatie). Desondanks hebben wij onze...

  15 juni 2023

 • Onze voorleeskampioen: Fem Huizinga

  Fem Huizinga van basisschool De Fontein in Houten heeft donderdag 23 maart in Vianen de regionale voorleeswedstrijd gewonnen. Regiokampioen Fem gaat door naar de provinciale finale.

  28 maart 2023

 • Prentenboeken voor een kind met autisme

  Niet alle prentenboeken steken logisch genoeg in elkaar voor kinderen met een stoornis uit het autistisch spectrum. Deze prentenboeken kun je goed proberen met jouw kleuter.

  14 maart 2023

 • Kwestie van Lezen

  Kwestie van Lezen is een serie brochures met achtergronden en praktische tips voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten en docenten. Over voorlezen, lezen en het vergroten van leesplezier en leesmotivatie.

  10 januari 2023

 • Toneellezen

  Toneellezen of theaterlezen is een aanpak voor kinderen die lezen niet makkelijk vinden. De overzichtslijst is uitgebreid met nieuwe boeken om toneellezen te oefenen.

  30 augustus 2022