Zelf je eigen gezondheid meten: kansen en uitdagingen

Gepubliceerd op: 21 juni 2022 15:18

Met digitale middelen als smartwatches en apps kun je steeds makkelijker je eigen gezondheid meten. Dat is heel handig, maar ga hier wel mediawijs mee om: kies een geschikte app uit de GGD-lijst.

Quantified self

Met quantified self bedoelen we het meten van jezelf. En dit meten doe je vaak met wearables: apparaten die je op je lichaam draagt en waarmee je informatie verzamelt over bijvoorbeeld je hartslag en je bloeddruk. Denk hierbij aan een smartwatch of een sporthorloge.
Met de apps die op het apparaat staan, krijg je inzicht in je eigen gezondheid. Zo kunnen deze apps je motiveren om nog fitter te worden of nog harder te lopen. Omdat je met een mooi lijf aan het strand wil liggen, of omdat een half uurtje bewegen per dag goed is voor je hersenen.

Motivatie door er een spel van te maken

Gezondheidapps en wearables gebruiken vaak spelletjes om je te motiveren. Zo wordt het leuker om aan je gezondheid te werken.
Fitbit gebruikt beloningen zoals badges of een kort filmpje, waardoor je geïnspireerd wordt.
De hardloop-app Zombies, Run! laat je lopend of rennend ontsnappen in een apocalyptische wereld.
8Fit motiveert je om meer te sporten en gezonder te eten.
En in Fit for Battle ben je een held in een fantasy-avontuur en bepaal jij het verloop van het verhaal door de mate waarin jij je workouts doet.

Risico's

Er zit ook een gevaar in het gebruik van apps voor je gezondheid. Onbetrouwbare metingen kunnen je ten onrechte geruststellen en zo juist gezondheidsschade opleveren. En als apps en wearables gezonde mensen ten onrechte ongerust maken, kan dat juist leiden tot een toename van het zorggebruik. Mogelijk kan het instellen van een kwaliteitskeurmerk voor goede apps mensen helpen om de zinnige apps en wearables te vinden: voor artsen, gezonde mensen én voor patienten. Dat keurmerk is er nog niet. 

Privacy

Niet alle wearables en gezondheidsapps beschermen jouw privacy voldoende. Wees je er daarom van bewust welke intieme informatie je deelt en met wie: wie heeft toegang tot de informatie over je lichaam? Lees altijd goed met welke privacyvoorwaarden je akkoord gaat.
Daarnaast hebben commerciële makers van apps geen belang bij jouw gezondheid, maar wél bij het gebruik van hun product. Daarmee komt voor adverteerders waardevolle informatie beschikbaar.

De GGD verzamelde geschikte gezondheidsapps (op grond van wetenschappelijk onderzoek én gebruikersreacties)