Vol van Lezen

Gepubliceerd op: 9 augustus 2022 11:59

Deze opleiding tot specialist jeugdliteratuur (groep 1 t/m 8) is gericht op het veel meer en beter inzetten van kinderboeken in de dagelijkse praktijk van het onderwijs. Vol van Lezen is een praktisch en stimulerend vervolg op de cursus Open Boek.

Voor wie

De zweetvoetenman die kinderen enthousiasmeert voor juridische wetten en regels, het land van de grote woordfabriek dat kinderen de waarde van taal laat ontdekken, de vraag ‘Was de aarde vroeger plat?’ die de kinderen meeneemt in de wereld van poëzie. Een paar voorbeelden van boeken die je kunt inzetten in het basisonderwijs.
Ben jij leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs onderwijs en wil jij je verdiepen in het leesonderwijs? Wil je leren hoe jij jeugdliteratuur effectief kunt inzetten tijdens jouw lessen? Bekijk de mogelijkheden van de opleiding Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs.

Méér informatie en aanmelden (bij voldoende belangstelling ook in Utrecht!)

Wat leer je

Vol van Lezen reikt concreet onderwijs aan en versterkt je eigen competenties ook zodanig dat het werken met boeken vanuit specifieke methodieken als LIST, Close Reading, BLINK-lezen makkelijker en beter wordt.
De inhoud van het programma sluit aan bij ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten op het gebied van (lees)onderwijs. Als specialist jeugdliteratuur basisonderwijs ben je straks in staat met boeken functioneel en effectief aan te sluiten bij leerinhouden en vaardigheden in het basisonderwijs. Tijdens de cursus ontwikkel jij je eigen competenties en leer je ook hoe je deze nieuwe inzichten kunt overdragen op de collega’s in jouw school. Op die manier verrijk je het leren op jouw school.

Programma

Jeugdliteratuur helpt bij het vormen van een nieuwsgierige, open en kritische blik op de wereld en haar bewoners. Elke bijeenkomst van Vol van Lezen start vanuit een verhaal(fragment), en staat er een recent jeugdboek centraal. In de opleiding wordt lezen gezien als een totaalbeleving die meer is dan een technische benadering. Jeugdboeken zorgen voor leesplezier, dé voorwaarde voor leesbeleving en leesinteresse. Je leert hoe je niet alleen bij taalonderwijs maar ook bij zaakvakken en kunst- en cultuuronderwijs jeugdboeken kunt inzetten.

Liever éérst de cursus Open Boek volgen? Meer informatie en aanmelden