Vogelgeluiden herkennen met een app

Gepubliceerd op: 25 april 2022 10:15

Wil je weten bij welk geluid welke vogel hoort? Met de app BirdNET kan je vogelgeluiden opnemen en identificeren.

Wat heb je hiervoor nodig?

  1. een Android smartphone of tablet
  2. de app BirdNET (gratis in de Google play store)

Voor iOS-apparten is er de app Tjilp! Vogelzang en Vogelzang Id Nederland (3,99 in de Appstore) 

De app installeren

Download de app op je telefoon en open de app. De app vraagt toestemming om je locatiegegevens te gebruiken én je microfoon. Geef toestemming om beide te gebruiken, alléén tijdens gebruik van de app. De pop-up met de handleiding kun je meteen lezen, of later (kies dan voor 'niet nu').

Geluiden opnemen

De app begint bijna meteen met het opnemen van geluiden: je ziet gekleurde strepen verschijnen op de achtergrond. Deze strepen geven geluidsgolven aan. Wanneer de app niet direct begint met opnemen, klik dan zelf op het microfoon-symbool in het midden van het scherm. Daarmee start je zelf de opname. Je stopt de opname door op de blauwe pauze-knop te drukken.

Selecteer het geluidsfragment

Aan de gekleurde geluidsgolven kun je goed zien, wanneer de vogel te horen was. Selecteer nu het fragment waarop de vogel duidelijk te horen is. Dit doe je door er met je vinger overheen te vegen. Tussen de twee witte strepen is het fragment dat je kiest. Je kunt op de afspeelknop klikken om het frament nog eens terug te luisteren. Als het nodig is, kun je de selectie aanpassen door de witte strepen te verplaatsen. Beluister het geselecteerde fragment nogmaals en sla het op.

Het geluid analyseren

Klik op 'analyseer' om het geluid door de app te laten herkennen. De app geeft aan welke vogel het kan zijn.
Wil je het geluid opnieuw opnemen of een andere vogel analyseren? Klik dan links onderaan op 'opnemen' en vervolgens weer op de blauwe microfoon om het opnemen te starten.

Bekijk de uitleg nog eens rustig in onderstaande video