Taalontwikkeling met digitale prentenboeken

Gepubliceerd op: 4 januari 2021 09:50

Voorleesfilmpjes

Digitale prentenboeken met bewegende beelden en muziek zorgen ervoor dat jouw (klein)kind het verhaal beter begrijpt. Hierdoor ondersteunen ze de taalontwikkeling van je (klein)kind.

Het begint met voorlezen

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind. Met je baby op schoot een boekje ontdekken is een warm moment voor jullie samen. Dit stimuleert ook de spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar jouw kleintje een leven lang plezier van heeft.
Kinderen die vaak worden voorgelezen, zijn beter in taal, kennen meer woorden en begrijpen daardoor meer van de wereld om hen heen.

Extra steun door digitale prentenboeken

Kinderen leren met digitale prentenboeken 5-6 nieuwe woorden in een half uur (en zónder deze ondersteuning gemiddeld 2-3 per dág). Kinderen begrijpen op deze manier méér van het verhaal (wát er gebeurt en wat het verband is tussen de gebeurtenissen). Daarnaast leren ze makkelijker nieuwe woorden en nieuwe zinnen.

Wat zijn digitale prentenboeken?

Digitale prentenboeken zijn filmpjes, waarbij het verhaal ondersteund wordt door beeld en geluid
Beeld: bewegende of niet-bewegende afbeeldingen van de platen uit een boek; als de afbeeldingen bewegen (zoals een tekenfilm), noemen we dit vaak 'animaties'.
Geluid: de stem van een voorlezer, muziek of geluidseffecten (bijvoorbeeld een knal als een ballon kapot gaat).

Een digitaal prentenboek (bijvoorbeeld die van Bereslim of Wepboek) heeft het meeste effect wanneer:

  • bewegende beelden, muziek of geluidseffecten het verhaal ondersteunen
  • de beelden gelijklopen met de uitgesproken tekst
  • de camera inzoomt op ditzelfde moment

Herhaling is belangrijk

Laat jouw kindje een filmpje vaker zien. Hiermee zorg je ervoor dat de nieuwe woorden nóg beter blijven 'hangen'.

Negatief effect van spelletjes

Interactieve spelletjes tussen het verhaal door hebben een negatief effect op het opbouwen van een nieuwe woordenschat en het begrijpen van het verhaal.

Prentenboeken luisteren in andere talen

Deze mooie prentenboeken kun je beluisteren in heel veel verschillende talen (bijvoorbeeld Pools, Amhaars, Chinees of Zweeds):