Fietsen langs knooppunten met Fietsknoop

Gepubliceerd op: 16 mei 2022 14:28

Hou je van fietsen maar weet je niet waar naar toe? En ben je uitgekeken op de standaardroutes? Plan dan jouw eigen route met behulp van fietsknooppunten.

Waarom is dit handig?

Wanneer je gebruik maakt van de fietsknooppunten in ons land, hoef je je tijdens het fietsen niet bezig te houden met een papieren routebeschrijving. Je hoeft alleen maar te kijken naar bordjes met nummers.

Wat heb je hiervoor nodig?

  1. Een smartphone of tablet 
  2. De app 'Fietsknoop' voor Android of iOS
  3. Download de app op je telefoon of tablet en open de app.
    De app vraagt toestemming om je locatiegegevens te gebruiken.
    Geef deze toestemming, maar alléén tijdens het gebruik van deze app.

Open de planner uit het menu en kies jouw startplek

Om een route te maken, klik je in het menu op 'Planner'. De kaart van Nederland opent en er verschijnen allemaal knooppunten.
Zoek links boven in het scherm (bij het vergrootglas) de plek op waar je de route wilt laten starten. Bijvoorbeeld vanaf jouw woonplaats of vanaf een ns-station. De kaart zoomt in op de gekozen plek. Je ziet meteen welke knooppunten daar in de buurt liggen. Je kunt met je vingers in- en uitzoomen en zo minder (of meer) knooppunten zien.

Maak jouw eigen route

Klik het eerste start-knooppunt aan. Klik vervolgens de volgende knooppunten aan en maak zo jouw eigen route. Bovenin het scherm zie je meteen hoeveel kilometer de route lang is. Heb je een verkeerd punt aangeklikt, dan kun je dit corrigeren. Klik daarvoor op het pijltje rechts bovenin het scherm. Hiermee maak je de laatste stap ongedaan.
Ben je tevreden over jouw route? Sla de route dan op. Hiervoor klik je rechtsonder op het scherm op het mapje. De app opent een andere pagina, waarin je informatie over jouw route kunt invullen. Klik tenslotte op 'opslaan'.

En nu op weg

Opgeslagen fietsroutes open je weer via het menu: kies voor 'fietsroutes'. Wanneer je niet zeker weet wáár het startpunt van jouw route ligt, klik je op 'route naar startpunt'. Je kunt dan met Google maps navigeren naar het startpunt (het kan zijn dan je hiervoor nog je locatie aan moet zetten).
Wanneer je de fietsroute wilt starten, klik je op 'route' en daarna op 'start gps' (geef eventueel nu nog toegang tot je gps of locatie). De app houdt nu de route bij en laat bovenaan het scherm zien wat het volgende knooppunt is, waar je naar toe moet.
Laat je tijdens het fietsen niet afleiden door je telefoon en zorg ervoor dat je jouw mobiel in een stevige houder op het stuur plaatst. Veel fietsplezier!

Bekijk de uitleg nog eens rustig in onderstaande video