Boekentips van Laura (4+)

Gepubliceerd op: 1 februari 2024 15:43

Speciaal voor de aankomende voorjaarsvakantie tipt onze leesmediaconsulent Laura haar favoriete kinderboeken om lekker te lezen.

1. Een boek - Andrés López

Voor kinderen vanaf 4 jaar
"Een boek is.... - een kostuum dat iedereen past die het wil dragen - een rivier die me altijd weer ergens anders brengt - een brul die ik nooit eerder hoorde - een avontuur, groter dan hoogtevrees - een klok die zowel voor- als achterloopt - een nachtmerrie met monsters die al als familie voelen - een schuilplaats om naartoe te gaan in slechte tijden - een antwoord op een vraag die nooit bij me opgekomen is. Een zoekboek voor alle boekenwurmen, een zoekboek dat anders dan andere is, een zoekboek dat uniek is vormgegeven en waar de liefde voor lezen vanaf spat. Geweldig!"

2. Mijn spook en ik - Edward van de Vendel

Voor kinderen vanaf 7 jaar
"Van de geweldige tijgerlezen serie kwam onlangs dit exemplaar uit.  Yas krijgt bezoek van een hulpspook om hem te helpen met zijn angst. Hulpspook Kwaak laat hem die nacht zien dat hij niet de enige is die bang is.  Mijn spook en ik sluit helemaal aan bij de Tijgerlezen serie die is bedoeld om kinderen vooral plezier te laten beleven aan het lezen. Ontzettend leuk, lief, grappig en ontroerend boek, zeer geschikt voor de beginnende lezers."

3. Zakkenroller eersteklas - J.J. Arcanjo

Voor kinderen vanaf 9 jaar
"Leuk spannend boek met een hoog Harry Potter/Nevermoor vibe gevoel. Gabriel is een sluwe zakkenroller. Hij wordt uitgenodigd om naar de school Rovensborg te gaan, een school voor toekomstige criminelen. Maar let wel, alleen criminele activiteiten als dit ten goede van de mensheid of het milieu komt. Gabriel is een arme jongen, groeit op bij oma en doet wat nodig is om brood op de plank te krijgen. 
 
Als hij naar een bijzondere school gaat met nog bijzondere leraren en bijzondere lessen ("kneepjes van het vak", "vervalsingen", gym is een soort freerunnen en snel kunnen sluipen) komt hij in een totaal nieuwe wereld terecht. Ik hou van dit soort boeken, en het is een trilogie! Deel twee heb ik inmiddels ook gelezen en zeker een aanrader. Nu maar wachten op het derde en laatste deel!"

4. Ultra Donker en de Wachters van Wildzee - Philip Reeve

Voor kinderen vanaf 10 jaar
"Spannend avonturenverhaal in zijn optima forma. Een wervelwind aan kriebelende en prikkende spanning, oude legendes, verschillende volken met karakteristieke en bijzondere figuren (een zeeheks, wiermannen en trollen bijvoorbeeld), ruige rotsen, zee en natuur, vertrouwen, vriendschap, elkaar vinden om vervolgens met een prachtige ontknoping te eindigen. Het meisje Ultra spoelde als baby aan op het eiland Wildzee. Liefdevol is ze geadopteerd door de dienstdoende Wachter Adam Donker. Als hij op bizarre wijze overlijdt moet er een nieuwe wachter komen die de gevaren van de geheimzinnige zee om het eiland in de gaten kan houden.

Philip Reeve heeft een verhaal geschreven boordevol fantasie en spanning. Op een rustige manier word je in het verhaal mee genomen en zo is er voldoende tijd om de karakters en het eiland te leren kennen. De vragen die je hebt en het mysterie wat al gelijk om het verhaal heen hangt is zeer goed gedaan. Een boek wat je mee neemt naar een mysterieus eiland waar de bewoners geloven in een vreselijk zeemonster, waar niet iedereen in gelooft, maar wat dreigt er onder de oppervlakte? Een boek waarbij je de wind door je haren voelt gaan, je handen koud zijn en de je zee proeft, maar waarna het uit is je dit boek met een verwarmd hart en ziel dichtslaat. Zo lees ik het graag."

5. Rugzwemmen - Marc ter Horst

Voor kinderen vanaf 11 jaar
"Er verschijnen steeds meer boeken met het thema klimaatverandering. Marc ter Horst is met zijn eerste fictiedebuut er in geslaagd om dit de rode draad van zijn boek te laten zijn, maar op zo'n tegenovergestelde manier waardoor het zo veel meer facetten van het leven belicht. Een divers en fantastisch boek! De ouders van Noor zijn fanatieke klimaatactivisten. Terwijl haar vrienden naar verre oorden gaan op vakantie met het vliegtuig, moet Noor thuis blijven en op zomerkamp omdat haar ouders Noor erg somber vinden. Tijdens de vakantie komt ze Tim tegen, haar nieuwe, wat aparte klasgenoot. Schrijver Marc kan zich goed inleven in de leeftijden van de personages. Met een glimlach las ik deze zin: 'Leren doe je niet voor een cijfer, maar voor je leven.’ Je kon de verwarring in de groep bijna voelen. ‘Maar… is het nou voor een cijfer?’  
 
De personages zijn goed uitgewerkt, Noor waar haar hele opvoeding in het teken lijkt te staan van het klimaatactivisme van haar ouders: heel kort douchen, vegetarisch eten, naar protesten gaan en bij vrijwel alles is er commentaar op de plastic soep en de belasting van het milieu en de opwarming van de aarde. Dit vormt Noor ongemerkt behoorlijk. De beslissing die Noor die zomer neemt geeft het verhaal een ondeugende en rebelse wending. Leuk! Het afzetten tegen je ouders en de patronen waar je soms anders naar gaat kijken op die beginnende puberleeftijd komen aan bod. Hoe goed haar ouders het ook bedoelen. Klasgenoot Tim komt over als een botte, betweterige jongen, een solist. Maar ook hij heeft een verhaal. Zijn moeder is pasgeleden overleden aan corona en nu woont hij met zijn vader in het dorp van Noor. Hoe Tim en Noor die zomer elkaar vinden is op een hele natuurlijke manier beschreven, met alle twijfels en onzekerheden er bij. Rugzwemmen, wat een fijn boek."

Laura's boekentips op een rijtje