Boekentips van Ilona (5+)

Gepubliceerd op: 30 november 2023 15:43

Het is alweer bijna kerstvakantie! Onze leesmediaconsulent Ilona tipt voor deze vakantie haar favoriete kinderboeken om lekker te lezen.

1. Ik mis je - Rik Peters

Voor kinderen vanaf 5 jaar
"Het prentenboek ‘Ik mis je’ van Rik Peters gaat over afscheid nemen. De tekst is heel poëtisch, de illustraties zijn prachtig en soms ook dromerig. Het boek eindigt heel hoopvol. Afscheid nemen betekent niet dat je iets of iemand nooit meer zal zien of aan ze zal denken. Het kan ook een nieuw begin inluiden. Nergens wordt specifiek benoemd om wat voor afscheid het gaat in dit boek, dus je kan dit inzetten voor bijvoorbeeld rouwproces, maar ook voor afscheid nemen bij andere situaties (denk aan vriendjes die verhuizen, andere school)."

2. Ik win nooit iets - Evelien de Vlieger

Voor kinderen van 6-9 jaar
"Dit is een heerlijk toegankelijk en ook grappig verhaal over Nelle die de loterij op school wint. En dus met haar ouders op vakantie mag gaan! Iets wat ze zelf nooit kunnen betalen, dus iedereen is het erover eens dat ze dit meer dan dik verdienen. In het hotel loopt niet altijd alles zoals gepland, maar de familie vindt alles geweldig. Het eten is heerlijk, het zwembad, echt alles. Ze helpen ook gewoon mee met klusjes in het hotel. Waarom ook niet? Dan verschijnt de brommerige meester in het hotel. Ook hij heeft daar vakantie, maar is helemaal niet zo tevreden. Hoe dat afloopt? Dat moet je natuurlijk lekker zelf lezen."

3. Umbrador - Marieke Smithuis

Voor kinderen van 9-12 jaar
"‘Een heel ander boek dan we van Marieke Smithuis gewend zijn. Nu eens niet een herkenbare, realistische setting maar een fantasiewereld. Jinna heeft een geheim, ze heeft namelijk geen schaduw. Door omstandigheden komt ze terecht in de andere wereld Umbrador. Daar heeft iedereen een magische schaduw. Jinna blijkt zelf in deze wereld thuis te horen. Alleen… Umbrador wordt geterroriseerd door een kwade heerser. Kan ze helpen deze te verslaan en een nieuw thuis vinden? Zelf heb ik het boek in één middag uitgelezen, zo spannend en vlot was het geschreven."  

4. Fabelhuis - E.L. Norry

Voor kinderen van 9-12 jaar
"‘Fabelhuis van E.L. Norry gaat toevallig ook over een meisje (Heather) die geen ouders meer heeft om voor haar te zorgen (net als Jinna uit Umbrador), al is dat bij haar moeder niet omdat ze niet zou willen. Heather is een kind van een Britse moeder en een Afro-Amerikaanse soldaat uit het Amerikaanse leger. Het boek geeft goed weer hoe er tegen kinderen van deze afkomst aangekeken werd in het naoorlogse Engeland, maar het avontuur overheerst in het boek. Er is een namelijk doorgang naar de elfenwereld open gebroken. En de elfen (of eigenlijk hun heerser) zijn van plan de mensenwereld over te nemen. Heather en haar vrienden moeten de strijd aangaan en de elfen zien te verslaan. Het boek mixt mooi het realistische leven van naoorlogs Engeland met de mythen over Elfen en hun magische rijk. Spannend, magisch en toch óók realistisch."

5. Het geheim van de vallei - Lesley Parr

Voor kinderen van 9-12 jaar
"'Het geheim van de vallei’ van Lesley Parr speelt zich af in Engeland en Wales in 1939. Kinderen uit Londen werden geëvacueerd naar het platteland uit angst voor bombardementen. De kinderen waren vaak de stad nog nooit uit geweest en waren ook niet altijd gewenst in de dorpen waar ze terechtkwamen. Gelukkig voor Jimmy en zijn broertje Ronnie komen ze bij een lief echtpaar in huis. Sommige andere dorpsbewoners (vooral de dominee) gedragen zich echter nogal vreemd naar de familie Thomas. Jimmy vraagt zich af waarom dat zo is. En waarom wil zijn beste vriend niets meer van hem weten? Als Jimmy
op een dag een schedel in een boom vindt besluit hij op onderzoek uit te gaan. Een soms spannende en ook ontroerende zoektocht volgt.

De schrijver heeft gesproken met mensen die vroeger geëvacueerd waren en deze ervaringen zijn verwerkt in het boek. Vlot geschreven, je zit meteen in het verhaal en leeft mee met Jimmy en Ronnie in de voor hun vreemde wereld van een Welsh mijndorpje."

Ilona's boekentips op een rijtje