Boekentips van Angela (4+)

Gepubliceerd op: 22 april 2024 12:00

Speciaal voor de aankomende meivakantie tipt onze leesmediaconsulent Angela haar favoriete kinderboeken om lekker te lezen.

1. Rana - Marieke ten Berg

Voor kinderen vanaf 4 jaar
"Ik vond Rana een prachtig prentenboek over poolvossen en de poolwinter. Niet helemaal passend bij de meivakantie, maar Rana is een boek dat je gewoon gelezen moet hebben. Daarnaast is de boodschap ‘Al ben je ver weg: zoek en volg het licht, dan vind je de weg naar huis’ prachtig om te bespreken. De illustraties van Marieke zijn zo mooi en passend bij het verhaal."

2. Vuurtorenbeer - Mathilde Stein

Voor kinderen vanaf 7 jaar
"De boeken van Mathilde Stein vind ik heerlijk om te lezen. Vuurtorenbeer is ook een leuk boek om voor te lezen, maar beginnende lezers kunnen dit ook zelf lezen. Het thema vriendschap is mooi te bespreken na het lezen van het boek. Wat ik mooi vond, is dat de illustraties het verhaal goed ondersteunen. Het kleurgebruik laat ook duidelijk het verschil zien tussen de verhalen en de realiteit. Een fijn boek om te lezen."

3. Maksie - Mathilde Stein

Voor kinderen vanaf 7 jaar
"Nog een boek van Mathilde Stein dat genomineerd was voor de Woutertje Pieterse prijs. Maksie is een boek dat met veel humor is geschreven. Jonge, beginnende lezers zullen veel plezier beleven aan dit verhaal. De tekeningen in het verhaal zorgen ook voor een extra beleving en herkenning. Een spannend, leuk en grappig verhaal dat ik zeer aanraad voor lezers vanaf ongeveer 7 jaar om zelf te lezen."

4. Mega & Mini - Camilla de la Bédoyere

Voor kinderen vanaf 9 jaar
"Mega & Mini is een informatief boek dat prima zelf te lezen is voor kinderen vanaf 9 jaar. Maar het is zeker ook geschikt om samen met jongere kinderen te lezen. In het boek leer je van alles over zowel minuscule als gigantische dingen en wezens die op aarde leven. Het boek heeft prachtige illustraties waarin details die je normaal niet of nauwelijks met het blote oog kunt zien, worden uitvergroot. Hierdoor zie je als lezer details waarvan je nog niets wist of nooit eerder hebt gezien. Ik heb er ook veel van geleerd! Wist jij bijvoorbeeld dat de eitjes van schildwantsen eruit zien als smileys?"

5. Groenwoud - Pari Thomson

Voor kinderen vanaf 10 jaar
"Het eerste dat mij opviel was de prachtige voorkant met een meisje dat voor een deur staat met planten ervoor. Het boek is ook versierd met gouden letters en details. Het verhaal gaat over Daisy die zelf besluit op zoek te gaan naar antwoorden wanneer haar moeder wordt vermist en komt in Groenwoud terecht. Dit levert een nogal gevaarlijke situatie op. Kan Daisy haar moeder weer vinden en Groenwoud redden? Het verhaal is erg beeldend beschreven en er zitten veel onverwachte wendingen in het verhaal. Een magisch boek met een fantasierijk en avontuurlijk verhaal waar je van geniet als je van fantasy verhalen houdt. Ik kan niet wachten tot deel 2 uitkomt!"

6. Tess Waterkers - Gregory Maguire

Voor kinderen vanaf 10 jaar
"Een geweldig boek om zelf te lezen, vol met bijzondere personages. Je wordt meegenomen in de reis die Tess meemaakt als jong konijntje. Het boek zit vol met avonturen die Tess beleeft met haar nieuwe vrienden. De hoofdstukken zijn kort waardoor het verhaal ook goed voorgelezen kan worden. De illustraties zijn gewoonweg prachtig om te zien. Wat een geluk dat er zoveel van in het boek zitten."

Angela's boekentips op een rijtje