Tip van de Mediacoach: Ben jij digitaal in balans?

Gepubliceerd op: 28 juni 2021 12:37

Doe de zelftest

Scrollen, appen, liken, swipen en gamen: jouw offline leven is onlosmakelijk verbonden met (online) media. Heb jij het allemaal onder controle?

Welke rol spelen media in jouw leven?

Schermen zijn leuk, maar kunnen ook veel van je vragen. Je kunt de balans opmaken door te kijken naar je gezondheid. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: 

  • Slaap ik voldoende? 
  • Hoe is het contact met mijn vrienden? 
  • Lukt het om tijd voor mezelf te nemen?

Als je een van deze vragen met ‘nee’ beantwoordt, kun je je afvragen of dit komt door je mediagebruik. Door hierover na te denken, kun je de controle in handen nemen.

Lichamelijke gezondheid

Bewegen, stilzitten, slapen: je mediagebruik kan er invloed op hebben. Als je de hele dag achter je laptop zit te werken of studeren, neem je misschien niet altijd een wandelpauze. Soms kun je ’s avonds niet stoppen met gamen of appen en heb je de volgende ochtend spijt als de wekker vroeg afgaat.

Maar media kunnen je ook juist helpen om gezond te worden of blijven. Heb jij bijvoorbeeld een stappenteller op je telefoon? Maak je gebruik van een slaaptracker-app? Of kijk je weleens work out-video’s op YouTube?
Welke effecten hebben media op jouw bewegen, slapen en stilzitten?

Mentale gezondheid

Mentale gezondheid gaat over je gevoel en je persoonlijke ontwikkeling. (Online) media bieden mogelijkheden om je goed te voelen en het beste uit jezelf te halen. Maar ze kunnen ook veel aandacht vragen.

Leer eens iets nieuws door een online cursus, een app of door het kijken van tutorials. Blijf op de hoogte van wat er speelt in de wereld door het nieuws te lezen van betrouwbare websites. Of geef jezelf even rust door een film of serie te kijken. Wat doe jij om je goed te voelen en je te ontwikkelen? Inspannen of ontspannen?

Sociale gezondheid

Sociale gezondheid gaat over verbinden met andere mensen en tijd nemen voor jezelf. Dankzij digitale media kunnen we ieder moment van de dag in contact staan met elkaar. Hoe tevreden ben je met die contacten? Wanneer ben je wel en niet bereikbaar, en hoe laat je anderen dat weten? Sta je ook voldoende in contact met jezelf? Hoe is in jouw sociale leven de balans tussen online en offline?