Welkom in de podcastwereld

Gepubliceerd op: 22 mei 2019 09:27

Intiem, persoonlijk en bijna overal toepasbaar: een podcast is ideaal voor wie niet de hele tijd met een scherm voor zijn gezicht wil zitten. Luister je mee?

On demand audio beluisteren

De podcastwereld bestaat uit documentaires, talkshows, fictie, muziek, interviews en meer, onbeperkt en laagdrempelig voor luisteraars. 
Je luistert naar een podcast wanneer het jou uitkomt: op de fiets, in de sportschool, in de auto, in de trein, bij het afwassen of wandelen met de hond. 

Hoe luister je een podcast?

Het beluisteren van podcasts is bijna altijd gratis en kan via de computer, smartphone of tablet. Podcasts luister je meestal via een koptelefoon. De meeste aanbieders van podcasts hebben een site waarop de afleveringen gestreamd kunnen worden. 
Heb je een Apple-apparaat, dan zit daar standaard een podcast-app op. Deze is gekoppeld aan iTunes. Met de app kun je je abonneren op allerlei podcasts, zodat nieuwe afleveringen automatisch gedownload worden. Overcast is een veelgebruikte app.
Als je een Android- of Windowsapparaat hebt, zijn er allerlei speciale podcast-apps die je kunt downloaden en die op ongeveer dezelfde manier werken. Een fijne app is Stitcher. Hierbij kun je je favoriete shows volgen, downloaden en luisteren wanneer het uitkomt, ook als je offline bent. 

Waar begin je?

Voor wie nog nooit een podcast heeft beluisterd, maakte de VPRO een mooie introductie. Inmiddels is het aanbod aan podcasts zo groot, dat het fijn is om luistertips te krijgen. Zo tipt de Volkskrant welke podcasts de moeite van het luisteren waard zijn (en welke niet). Ook de NPO biedt een mooi overzicht.
Op 6 juni worden de Dutch Podcast Awards uitgereikt. Tot 4 juni kun je nog stemmen op de genomineerde podcasts en hun makers.

Leestip

De kleine podcasten voor dummies