Sil en Charrina winnen Viaanse Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 2 februari 2018 13:52

Sil Verrips van basisschool De Wiekslag en Charrina Versteeg van basisschool De Wegwijzer hebben vanochtend in het Miele Experience Center de Viaanse voorleeswedstrijd gewonnen. De twee voorleeskampioenen gaan door naar de regiofinale in Houten.

Net als voorgaande jaren organiseert de Bibliotheek de lokale en regionale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Aangemoedigd door hun supporters streden de schoolkampioenen van zeven basisscholen uit Vianen, Hagestein, Zijderveld en Everdingen om de Viaanse titel. Om de beurt werden ze door presentator Ilja Bakker naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek.

De jury, bestaande uit Marja Bosman (Bruna), Marcel Verweij (wethouder cultuur) en Meike Jongejan (journalist), had de moeilijke taak uit al deze voorleeskanjers twee winnaars aan te wijzen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend halfuurtje, waarin het publiek enthousiast meedeed aan een boekenquiz, sprak de jury het verlossende woord.

Voorleeskampioenen Sil en Charrina

Sil Verrips las een fragment voor uit ‘Tom Groot leest zich suf’ van Liz Pichon, Charrina Versteeg koos voor een fragment uit ‘Razend’ van Carry Slee. De jury vond dat beide kandidaten de zaal goed wisten te boeien en hun toehoorders echt meenamen in het verhaal. Het fragment dat Charrina voorlas was heftig, maar het was helemaal stil in de zaal toen dit werd voorgelezen. Sil kwam erg rustig en zelfverzekerd over. Beide winnaars hadden een prettige stem om naar te luisteren. Sil en Charrina wisten iedereen benieuwd te maken naar de afloop van het verhaal.

De beide winnaars zullen Vianen vertegenwoordigen in de regiofinale, op woensdag 6 maart in Houten.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor leerlingen in groep 7 en 8. Alle basisscholen kunnen meedoen! Dit jaar wordt de Nationale Voorleeswedstrijd voor de 25e keer georganiseerd.

De Bibliotheek Lek & IJssel organiseert de lokale voorleeswedstrijd in Houten, IJsselstein en Vianen en de regiofinale.
De regiowinnaars komen uit in de provinciale finale op 9 april in Theater De Kom in Nieuwegein. Alle provinciale winnaars strijden voor de titel van Voorleeskampioen 2018 in de landelijke finale op woensdag 23 mei in Schouwburg Amstelveen..