Dianthe wint Viaanse Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 7 februari 2019 17:00

Dianthe Markies van Basisschool De Wegwijzer heeft vandaag de Viaanse voorleeswedstrijd gewonnen. Ze gaat door naar de regiofinale, ook in Vianen.

foto's: Bernard Brosi

Net als voorgaande jaren organiseert de Bibliotheek de lokale en regionale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Aangemoedigd door hun supporters streden de schoolkampioenen van zeven basisscholen in de Blauwe Zaal van sportcentrum Helsdingen om de Viaanse titel. Om de beurt werden ze door presentator Frank de Kleer naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek.

De jury, bestaande uit Marja Bosman (Boekhandel Bruna) en Luuc Wilschut (directeur Basisschool Het Talent in Hoef en Haag), had de moeilijke taak uit de voorleeskanjers een winnaar aan te wijzen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend halfuurtje sprak de jury het verlossende woord.

Voorleeskampioen Dianthe

De jury vond het moeilijk om een winnaar te kiezen, omdat het niveau hoog lag bij alle voorlezers. Dianthe, die voorlas uit Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl, blonk net iets meer uit. Ze betrok de lezers bij het verhaal en las duidelijk en netjes voor. Het fragment dat ze had gekozen was een grappig stukje dat de jury zo voor zich kon zien.

Op dinsdag 5 maart verdedigt Dianthe de Viaanse eer in de regiofinale, ook in Vianen.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor leerlingen in groep 7 en 8. Alle basisscholen kunnen meedoen. Dit jaar wordt de Nationale Voorleeswedstrijd voor de 26e keer georganiseerd.

De Bibliotheek Lek & IJssel organiseert de lokale voorleeswedstrijd in Houten, IJsselstein en Vianen en de regiofinale.

Onze regiokampioen doet mee aan de provinciale finale op donderdag 11 april in Theater De Kom in Nieuwegein. Alle provinciale winnaars strijden tenslotte in de landelijke finale op woensdag 22 mei in Schouwburg Amstelveen.