Voorleeskampioen van onze regio: Sil Verrips

Gepubliceerd op: 6 maart 2018 13:52

Sil Verrips van basisschool De Wiekslag uit Vianen heeft vanochtend in Houten de regiofinale van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Deze voorleeskampioen gaat door naar de provinciale finale in Nieuwegein.

Net als voorgaande jaren organiseert de Bibliotheek de lokale en regionale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd. De regiofinale werd gehouden in De Lichtboog in Houten. De strijd ging tussen de winnaars van de plaatselijke voorrondes: Lieke Emsbroek en Estee van Alem uit Houten, Sil Verrips en Charrina Versteeg uit Vianen en Noor Jonker en Stijn Smits uit IJsselstein.

De kandidaten vonden het spannend, maar ze hadden er alle zes veel zin in. Presentator Frank de Kleer haalde hen om beurten naar voren om een fragment voor te lezen uit een zelf gekozen boek. Met spandoeken en een heuse yell moedigden hun klasgenoten hen enthousiast aan.

De jury, bestaande uit Mariola Dirkzwager, Liesbeth van der Lecq en Jos Peek, had de moeilijke taak uit al deze voorleeskanjers de winnaar aan te wijzen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Tijdens het juryberaad vermaakte Frank de Kleer het publiek met een vrolijke show.

Het oordeel van de jury

De jury vond alle kandidaten erg sterk en had voor elk van hen lovende woorden:

• Lieke moest als eerste lezen, maar sloeg zich er goed en enthousiast doorheen. Ze hield een goede inleiding, zodat we weten hoe het verhaal gaat. Ze zorgde voor een mooie spanningsopbouw, met een open einde
  • Sil kreeg de zaal stil met zijn fragment. De jury geloofde hem en werd meegetrokken in het verhaal. Hij sprak de woorden goed uit en legde steeds de nadruk op de juiste plek
  • Noor las een wat kort fragment, maar gaf een goede inleiding en las met heldere stem, de emotie was goed te herkennen
  • Estee had juist een wat lang fragment. Ook zij gaf een goed inleiding en ze las duidelijk. Het viel de jury op dat ze heel goed boos kan worden.
  • Charrina had niet alleen contact met de zaal, maar ook met de jury. Ze heeft mooi rustig voorgelezen. Het was een beklemmend fragment; je voelde de dreiging van de gewelddadige vader
  • Stijn werd gesteund door een mooie yell van zijn klasgenoten. Door zijn enthousiasme zat hij goed in het verhaal en nam hij de jury mee. Hij sprak ook de Engelse woorden goed uit en legde uit wat ze betekenen.

En de winnaar is... Sil!

De winnaar werd Sil Verrips, die had voorgelezen uit het boek ‘Tom Groot leest zich suf’ van Liz Pichon.“

Sil las doorleefd, daarmee bedoelen we dat hij het verhaal goed kende. Sil legde de nadruk op de juiste plaats en hij heeft een goede dictie. De fragmentkeuze was origineel te noemen”, aldus de jury.

Sil vertegenwoordigt onze regio in de provinciale finale, op 9 april in Nieuwegein

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor leerlingen in groep 7 en 8. Alle basisscholen kunnen meedoen! Dit jaar wordt de Nationale Voorleeswedstrijd voor de 25e keer georganiseerd.

De Bibliotheek Lek & IJssel organiseert de lokale voorleeswedstrijd in Houten, IJsselstein en Vianen en de regiofinale.
De regiowinnaars komen uit in de provinciale finale op 9 april in Theater De Kom in Nieuwegein. Alle provinciale winnaars strijden voor de titel van Voorleeskampioen 2018 in de landelijke finale op woensdag 23 mei in Schouwburg Amstelveen..