Voorleeskampioen van onze regio: Mila

Gepubliceerd op: 5 maart 2019 13:52

Mila Heesbeen van basisschool De Ark van Noach in IJsselstein heeft vanochtend in Vianen de regiofinale van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Deze voorleeskampioen gaat door naar de provinciale finale in Nieuwegein.

foto's: Bernard Brosi

Net als voorgaande jaren organiseert de Bibliotheek de lokale en regionale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd. De regiofinale werd gehouden bij Miele in Vianen. De strijd ging tussen de winnaars van de plaatselijke voorrondes: Dianthe .Markies uit Vianen, Marijn Bakker uit Houten en Mila Heesbeen en Lotte Jonker uit IJsselstein.

De kandidaten vonden het spannend, maar ze hadden er alle vier veel zin in. Presentator Irene van der Aart (van ZieZus eigenZinnig Theater) haalde hen om beurten naar voren om een fragment voor te lezen uit een zelf gekozen boek. Hun klasgenoten moedigden hen enthousiast aan.

Schrijver/historicus Meike Jongejan en Anouk van Oostrum en Lizanne Verduijn van GGD regio Utrecht vormden samen de jury. Ze hadden de moeilijke taak uit de vier voorleeskanjers de winnaar aan te wijzen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Het oordeel van de jury

• "Lotte heeft een leuk fragment gekozen. Tijdens het voorlezen maakte ze goed contact met het publiek. En nu zijn we allemaal nieuwsgierig hoe het boek gaat aflopen."
  • "Marijn kwam tot rust tijdens het voorlezen. Je bracht goed de emotie over die in het fragment zat."
  • "Dianthe heeft goed haar stem gebruikt tijdens het voorlezen. We proefden bijna de tomatensoep die in het fragment genoemd werd."
  • “Mila las een heel grappig stuk voor. Ook al was ze als laatste aan de beurt, ze kreeg het publiek goed mee."

De jury was het eens over het feit dat alle kandidaten het erg knap hadden gedaan!

En de winnaar is...

De winnaar werd Mila, die had voorgelezen uit het boek ‘Hoera voor Floor’ van Marjan Hoffman. "De toon waarop Mila voorlas was precies goed. Het plezier spatte van haar af bij het voorlezen”, aldus de jury.

Mila vertegenwoordigt onze regio in de provinciale finale, op donderdag 11 april in Theater De Kom in Nieuwegein.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor leerlingen in groep 7 en 8. Alle basisscholen kunnen meedoen! Dit jaar wordt de Nationale Voorleeswedstrijd voor de 26e keer georganiseerd.

De Bibliotheek Lek & IJssel organiseert de lokale voorleeswedstrijd in Houten, IJsselstein en Vianen en de regiofinale.Onze regiokampioen doet mee aan de provinciale finale op donderdag 11 april in Theater De Kom in Nieuwegein.

Alle provinciale winnaars strijden tenslotte in de landelijke finale op woensdag 22 mei in Schouwburg Amstelveen.