Mila en Lotte winnen IJsselsteinse Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 14 februari 2019 13:52

Mila Heesbeen van De Ark van Noach en Lotte Jonker van De Opstap hebben vandaag de IJsselsteinse voorleeswedstrijd gewonnen. Ze gaan door naar de regiofinale in Vianen.

foto's: Bernard Brosi

Net als voorgaande jaren organiseert de Bibliotheek de lokale en regionale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd.

De strijd ging tussen de schoolkampioenen van acht basisscholen. Aangemoedigd door hun supporters streden ze in Theater Pantalone om de IJsselsteinse titel. De wedstrijd werd gehouden in twee rondes. Iedere ronde leverde een winnaar op en beide winnaars gaan door naar de regiofinale.

De schoolkampioenen werden om de beurt door presentator Frank de Kleer naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek.

De jury, bestaande uit Anneke van der Kroef (leerkracht Basisschool De Wenteltrap) en Frits Mulder (Boekhandel Logica), had de moeilijke taak uit de voorleeskanjers per ronde een winnaar aan te wijzen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Voorleeskampioen van de eerste ronde: Mila Heesbeen

Na de eerste ronde was de jury was het er over eens dat alle kandidaten het publiek goed wisten te boeien. De keuze in boeken was erg afwisselend en er kwamen mooie onderwerpen voorbij.

Winnaar Mila Heesbeen van basisschool De Ark van Noach las voor uit las voor uit 'Hoera voor Floor' van Marjan Hoffman. De jury vond dat ze een origineel fragment had gekozen, over Valentijnsdag. De zaal was betrokken bij het verhaal en iedereen werd er vrolijk van.

Voorleeskampioen van de tweede ronde: Lotte Jonker

De jury vond dat zij in de tweede ronde een moeilijke taak hadden, want het niveau van de voorlezers was hoog.

Toch was hun besluit Lotte Jonker van bassisschool De Opstap als winnaar aan te wijzen unaniem: “We vergaten gewoon ons juryformulier in te vullen, omdat we heerlijk werden meegenomen in het verhaal”. Lotte had voorgelezen uit 'De Snoepfabriek moet sluiten' van Brigitte Bosman.

Door naar de regiofinale

Op dinsdag 5 maart verdedigen Mila en Lotte de IJsselsteinse eer in de regiofinale in Vianen.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor leerlingen in groep 7 en 8. Alle basisscholen kunnen meedoen! Dit jaar wordt de Nationale Voorleeswedstrijd voor de 26e keer georganiseerd.

De Bibliotheek Lek & IJssel organiseert de lokale voorleeswedstrijd in Houten, IJsselstein en Vianen en de regiofinale.Onze regiokampioen doet mee aan de provinciale finale op donderdag 11 april in Theater De Kom in Nieuwegein.

Alle provinciale winnaars strijden tenslotte in de landelijke finale op woensdag 22 mei in Schouwburg Amstelveen.