Onze Voorleeskampioen: Tess Schuijl

Gepubliceerd op: 11 maart 2021 13:00

Tess Schuijl van basisschool De Minstreel in IJsselstein heeft woensdag 10 maart de regionale Voorleeswedstrijd gewonnen. Aan deze ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd deden zes voorleeskampioenen mee uit de gemeenten Houten, IJsselstein en Vijfheerenlanden. Complimenten voor alle deelnemers!

De regiofinale werd online gehouden. Met publiek; elke kandidaat mocht 10 fans uitnodigen om mee te kijken en luisteren.

De strijd ging tussen de winnaars van de plaatselijke voorrondes: Jinte Schoen en Thom Vercruijssen uit Houten, Finn van der Graaf en Tess Schuijl uit IJsselstein en Ellis van der Zijden en Emma van Eck uit Vijfheerenlanden. Presentator Frank de Kleer nodigde hen om beurten uit om een fragment voor te lezen uit een zelf gekozen boek.

 • Jinte Schoen uit Houten

 • Thom Vercruijssen uit Houten

 • Finn van der Graaf uit IJsselstein

 • Ellis van der Zijden uit Ameide

 • Emma van Eck uit Lexmond

Complimenten voor alle deelnemers

Wethouder Eveline Schell (gemeente IJsselstein), Nadia Tan (communicatieadviseur) en Anneke van der Kroef (leerkracht SBO De Wenteltrap) vormden samen de jury. Ze hadden de moeilijke taak uit de zes voorleeskanjers de winnaar aan te wijzen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het online publiek was belangrijk.

Alle kinderen deden hun uiterste best om het online publiek en de jury mee te nemen in hun verhaal. De jury koos Tess Schuijl van De Minstreel uit IJsselstein unaniem tot winnaar, maar had complimenten voor alle kandidaten, want de prestaties lagen dicht bij elkaar.
Tess las voor uit het boek ‘Het Ministerie van Oplossingen’ van Sanne Rooseboom. De jury gaf aan dat Tess een duidelijke inleiding gaf bij het verhaal. De emotie die in het verhaal zat was goed te horen in haar stem. Als het spannend werd ging ze wat langzamer lezen, zodat de jury op het puntje van de stoel zat. Een van de juryleden vergat zelfs even het juryformulier in te vullen, zó zat ze in het verhaal.

Tess gaat door naar de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd: de provinciale finale op dinsdag 20 april. Alle provinciale winnaars strijden tenslotte in de landelijke finale op 26 mei in Utrecht.

Direct lenen en lezen: het boek van de winnaar (als e-book)

 • Sanne Rooseboom Het Ministerie van Oplossingen

  Op een dag vindt Nina (11) een brief, gericht aan het Ministerie van Oplossingen. De brief is geschreven door Ruben (9), die erg wordt gepest. Samen met haar vriendin Alfa wil Nina Ruben helpen. Ze gaan op zoek naar het geheimzinnige Ministerie. Vanaf ca. 9 jaar.

  Kinderboek, Fictie, Detectiveroman

  Nederlands, 176 pagina's (ePub2, 0,2 MB), Van Goor, Amsterdam, 2016

  E-book

De Nationale Voorleeswedstrijd

Dit jaar wordt de Nationale Voorleeswedstrijd voor de 28e keer georganiseerd. Alle basisscholen kunnen meedoen. 

De Bibliotheek Lek & IJssel organiseert de lokale voorleeswedstrijd in Houten, IJsselstein, Leerdam (Vijfheerenlanden) en Vianen (Vijfheerenlanden) en de regiofinale.