Jongste taalvrijwilliger

Gepubliceerd op: 27 februari 2018 11:12

Hamza Benkaddour (14 jaar) heeft een bijzondere Maatschappelijke Stage gekozen. Elke dinsdagavond is hij in het Taalhuis in de Bibliotheek te vinden. Hier helpt hij mensen die de taal willen leren tijdens de Taalinloop.

Sinds eind 2017 loopt Hamza Benkaddour stage bij het Taalhuis in IJsselstein. Een paar uur per week zet hij zich in als taalvrijwilliger bij de wekelijkse Taalinloop. Hij oefent met verschillende soorten deelnemers, van hoger tot lager niveau en met verschillende achtergronden. Zelf heeft Hamza ook een talige achtergrond; hij is opgegroeid met de Nederlandse en Arabische taal en volgt nu tweetalig VWO. Giselle Alders (Stichting Pulse) interviewde hem over zijn stage:

Vertel eens, hoe ben je hier terecht gekomen?
Ik ben hier om mijn maatschappelijke stage (MaS) te lopen. Zelf had ik van tevoren al bedacht dat ik dit graag in de bibliotheek zou willen doen. Het is de bedoeling dat we voor onze stage bijvoorbeeld een maatschappelijke organisatie kiezen. Ik kwam al vaak in de bieb, dus toen heb ik bij Ilja Bakker gevraagd of ik stage mocht lopen. Zo ben ik bij de Taalinloop op de dinsdagavond terecht gekomen. Zelf ben ik tweetalig opgevoed: thuis spreken we Nederlands en Marokkaans Arabisch. Ook doe ik tweetalig vwo, Engels-Nederlands. Dat deze stage met taal te maken heeft, vond ik daarom ook interessant.

Wat is precies het doel van een Maatschappelijke Stage?
Het is de bedoeling dat leerlingen op het voortgezet onderwijs leren hoe het is om vrijwilligerswerk te doen. Mensen helpen zonder dat je er geld aan verdient. Ook helpt het om sociale vaardigheden te verbeteren, dat zie ik in ieder geval bij mezelf. Verder is het een goede voorbereiding op de combinatie van werk en school.

Wat vind je tot nu toe van je stage bij de Taalinloop?
Ik vond het na de eerste keer al leuk. Het geeft me een goed gevoel om mensen een stap verder te helpen. Het wordt ook steeds leuker omdat ik ook zelf steeds nieuwe dingen leer, op het gebied van grammatica en spelling. Ik leer de deelnemers steeds beter kennen en zij mij ook.

Je bent in april klaar met je Maatschappelijke Stage. Wat neem je mee?
Ik merk dat mijn sociale vaardigheden zijn verbeterd. Ik was niet heel erg verlegen, maar ik ben toch wel losser geworden. Ik vind het door deze stage makkelijker om met mensen te praten die ik niet ken. Door de combinatie van school en stage heb ik geleerd om te plannen. Omdat ik op dinsdagavond hier ben en geen huiswerk kan maken, heb ik geleerd om dat op andere momenten te plannen.

Interview door: G. Alders, Stichting Pulse (2018)