Netwerk Oorlogsbronnen verbindt collecties

Gepubliceerd op: 19 maart 2018 13:41

Oorlogsbronnen

Miljoenen bronnen uit de Tweede Wereldoorlog, afkomstig van honderd verschillende archieven, musea, bibliotheken en herinneringscentra komen digitaal samen in deze 'google' voor WOII-materiaal.

Vinden wat je zoekt

Voor iemand die op zoek is naar informatie over een familielid of gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog ligt de informatie verspreid door het land, verborgen in lokale depots en achter lokale websites. Ruim 430 instellingen in Nederland beheren bronnen als foto’s, archiefmateriaal, affiches, objecten en kranten uit die periode.
Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) werkt aan een verbeterde digitale toegang tot die Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden.

Thematisch zoeken

De grens van tien miljoen bronnen is inmiddels overschreden en daarnaast is een thematische toegang op de collectie-portal gereed gekomen: www.oorlogsbronnen.nl/thema. Thema's als propaganda, verzet, recht en tewerkstelling bieden belangstellenden een korte weg naar het onderwerp van hun keuze.
Een foto uit 1946 van de Varsity, een plattegrond van de Grote Kerk in Vianen van 1 mei 1940, foto's van een zangconcours in IJsselstein op 29 augustus 1946: het is allemaal snel terug te vinden.

2018: Jaar van Verzet

Van illegaal koerieren tot het regelen van onderduikadressen. Van het plegen van gewapende overvallen tot het vervalsen van persoonsbewijzen. Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) zette tientallen verzetsgebeurtenissen, met betrokken personen en WO2-bronnen op de Kaart van Verzet: www.jaarvanverzet.nl/kaart-van-verzet

NOB in 2 minuten