Met deep fake kun je worden wie je wil

Gepubliceerd op: 20 september 2021 16:22

Wat Obama niet zelf zei

In een deepfake-video kun je iemand iets laten zeggen wat diegene niet daadwerkelijk heeft gezegd. Hoe weet je dan nog wat echt en wat nep is?

Hoe herken je deepfake?

Met deepfake kun je iemand iets laten zeggen of doen wat deze persoon in het écht nooit gezegd of gedaan heeft. Wat zijn de gevolgen daarvan en hoe kun je deepfake-video's herkennen?
De technologie die wordt gebruikt voor het maken van deepfake-video’s, kan ook helpen bij de bestrijding ervan. Door het herkennen van patronen kunnen algoritmes signalen zien die verklappen dat een video nep is. Voorbeelden van dat soort signalen zijn ogen die niet knipperen, het schaduwpatroon van het gezicht en de vervaging van beeldkwaliteit bij armgebaren.

De Universiteit van Nederland legt het uit!

Blijf zelf nadenken!

Zoals alle soorten informatie die we online tegenkomen, is kritisch denken het belangrijkste dat we kunnen doen om te beslissen of video’s of afbeeldingen online authentiek en echt zijn. We moeten kritisch nadenken en onszelf belangrijke vragen stellen, zoals:

  • Wie deelt deze video en waarom?
  • Wie of wat is de oorspronkelijke bron?
  • Zegt de persoon in de video iets waarvan je nooit zou verwachten dat hij het zou zeggen?
  • Wie heeft er baat bij deze video?
  • Klopt er iets niet aan de ogen of de bewegingen van de persoon in de video?

Wat is deepfake

De naam deepfake is een combinatie van de woorden deep learning en fake (nep). Deep learning is een techniek die valt onder kunstmatige intelligentie. Het zorgt ervoor dat computers nieuwe dingen kunnen leren op basis van grote hoeveelheden data. Het maakt dan niet uit of die data bestaan uit getallen, tekst, geluid of beeld. Deepfake-software zet dus kunstmatige intelligentie in om nepvideo’s te maken die echt lijken. Het resultaat? Een gemanipuleerde video die voor hilariteit kan zorgen [Diep Nep] of voor nep-informatie. [Meer weten over nepnieuws? Kijk eens op Is dat echt zo ]

Waarom zou je dit doen?

De eerste testers van deepfake-video's waren journalisten, media en universiteiten. Zij wilden graag leren hoe deze techniek werkt. Het maken van een deepfake was nog niet heel makkelijk. De Volkskrant deed in 2018 een poging en beschreef in dit artikel hoe deepfake-software werkt en wat toen de beperkingen waren.
De meest voor de hand liggende toepassing van deepfake ligt in nepnieuws. Nepnieuws draait om het verspreiden van misleidende informatie. Daar lenen deepfakes zich natuurlijk goed voor. Misbruik van de technologie kan voor verwarring en onrust zorgen: Deep fake news [VPRO Tegenlicht]

Bekijk de Kennis van Nu-special 'De waarheid van deepfake' (40 min)

Arjen Lubach nam in zijn uitzending van 22 november 2020 ruim de tijd om te laten zien hoe gevaarlijk deepfakes zijn

Meer lezen over kunstmatige intelligentie