Memes: grappige plaatjes en hun kracht

Gepubliceerd op: 18 februari 2020 11:46

Een meme is een grappige afbeelding, video of boodschap die massaal wordt gedeeld op sociale media. Hoe ontstaan ze en wat kun je ermee?

Memes zijn herkenbaar

Een internetmeme is grappig, makkelijk te consumeren en vooral herkenbaar. Het zijn meestal levensobservaties, maar wel met een knipoog. Een meme zelf kan vanuit alles ontstaan: een grappige gezichtsuitdrukking, een uitspraak van een politicus of een kattenvideo. 

Waaraan herken je een goede meme?

 • de meme is gemakkelijk te begrijpen (kort, krachtig, roept direct de juiste emotie op)
 • de meme is gemakkelijk te delen (filmpje, foto)
 • de meme is herkenbaar (qua vorm of inhoud)
 • de meme is grappig (of juist ontroerend)

Een goede meme zorgt ervoor dat je voelt dat je onderdeel uitmaakt van een groep. En vaste grappen binnen een groep zorgen voor sociale verbondenheid.

Krachtige marketing

Succesvolle memes gaan vaak ‘viraal’: ze worden gedeeld met en door heel veel mensen in heel korte tijd. Wanneer deze kracht slim gebruikt wordt, heb je een sterk marketinginstrument in handen. Wanneer je de taal van jouw doelgroep spreekt, is een meme een aantrekkelijke manier van adverteren.

Bekende memes

Maak je eigen memes

Het bedenken van een meme is misschien wel het moeilijkste van het hele proces. Hoe leg je een grappige situatie uit in één plaatje en met maximaal twee bijbehorende zinnen? Als je dat eenmaal is gelukt, dan is de uitwerking een fluitje van een cent. 
Je gaat naar websites als imgflip.commakeameme.org of iloveimg.com. Daar upload je jouw afbeelding, tik je de bijbehorende tekst en kun je jouw eigen meme downloaden.

Leen & lees

 • Aartjan van Erkel Maak ze gek!

  hoe je opvallend veel klanten trekt met online marketing

  Praktische tips voor zelfstandige ondernemers om hun online marketing succesvoller te maken.

  Non-Fictie

  Nederlands, 208 pagina's, Van Duuren Management, Culemborg, 2016

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Maak ze gek!