MediaDiamant: wegwijs in mediaopvoeding (0-6 jaar)

Gepubliceerd op: 15 mei 2017 11:45

download de MediaDiamant

Media zijn leuk en uw kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan.

Opvoedvragen rond mediagebruik

Kinderen groeien op met allerlei soorten media: van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. U wilt uw kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. Het model de MediaDiamant helpt daarbij.

Vijf aandachtspunten

De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen:

  • Plezier – geniet van de mogelijkheden
  • Veilig – voorkom risico’s
  • Samen – begeleid uw kind
  • Inhoud – weet welke media geschikt zijn
  • Balans – momenten met en zonder
Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips en informatie en wordt u verwezen naar websites waar u er meer over kunt lezen. Zo kunt u als ouder uw kind helpen om – van kleins af aan – gezonde mediagewoontes te ontwikkelen.

Ouders vragen om opvoedhulp bij mediagebruik

Bij het maken van de MediaDiamant zijn vele onderzoeken op het gebied van kinderen en media gebruikt, waaronder het onderzoek [pdf] van PanelWizard in opdracht van Mediawijzer.net (2017). In het onderzoek geven bijna vier op de tien ouders aan hulp te kunnen gebruiken bij de mediaopvoeding. De MediaDiamant is gebaseerd op kennis van experts en wetenschappers.

“Mediaopvoeding kun je vergelijken met je kind leren fietsen. Op een lege parkeerplaats fietst je kind eerst zonder zijwieltjes. Zodra je merkt dat jouw hand op de schouder niet meer nodig is, laat je hem/haar gaan. In de loop der jaren steeds verder; eerst samen, later alleen.” – Krista Okma, opvoedexpert en een van de ontwikkelaars van de MediaDiamant.