De Tweede Wereldoorlog: een thema dat blijft boeien

Gepubliceerd op: 26 maart 2018 14:57

Over de Tweede Wereldoorlog zijn veel verhalen geschreven. Ze vertellen over hoe het was om te moeten onderduiken, of in een kamp te wonen, maar ook over de gewone, dagelijkse dingen.

Er zijn boeken die in Nederland spelen, in Duitsland en in Indonesië. Sommige verhalen spelen nadat de oorlog was afgelopen. Want ook daarna werkten de verschrikkelijke gebeurtenissen nog lang door.

De oorlog die mijn leven redde

Ada (9, ik-figuur) wordt vanwege haar klompvoet door haar moeder weggestopt en mishandeld. Haar zelfbeeld is hierdoor zeer negatief. Toch weet zij zich te redden door met haar broertje te ontsnappen als hij geëvacueerd wordt vanuit London naar het Engelse platteland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. In een klein dorpje aan de kust worden ze opgevangen door Susan en gaat er een wereld voor ze open.
Met behulp van Susan en haar pony Butter bloeit Ada langzaam op, maar is ze niet te zeer beschadigd om nog in staat te zijn liefde te ontvangen? Op de achtergrond dreigt de oorlog, maar ondertussen heeft Ada zelf heel wat uit te vechten. Dit is een zeer ontroerend en aangrijpend verhaal over geloof in je zelf en hoe een kind beschadigd kan raken door gebrek aan liefde en respect. Een verhaal voor kinderen, in 46 korte hoofdstukken, maar zo geschreven dat het ook voor volwassenen zeer boeiend is. Goede vertaling die niets af doet aan de typisch Engelse sfeer.

Naar het noorden

Jaap (11) heeft nauwelijks iets te eten in de oorlogswinter van 1944-1945, net als veel kinderen in het westen van Nederland. Samen met zijn zus en broertje vertrekt hij met vele andere kinderen per schip naar Friesland. De drie kinderen worden naar verschillende adressen gebracht. Jaap vindt onderdak bij twee liefdevolle oude mensen. Hij krijgt er goed te eten. Het duurt echter lang voor hij zich thuis voelt tussen de kinderen in het Friese dorpje.
Boeiend verhaal vanuit Jaap verteld in de ik-persoon. Niet de zichtbare feiten, maar de beleving en verwerking van Jaap staan centraal. Het boek bestaat uit vier delen, die elk weer een aantal kleinere hoofdstukken bevatten. De getekende vogels aan het begin van elk hoofdstuk verschillen per deel. Ze verwijzen naar de vogels die Jaap tekent, nadat hij uitgebreid een vogelgids heeft bestudeerd.
Voor kinderen vanaf 9 jaar.

En toen tweede wereldoorlog

Speciaal voor alle geïnteresseerden in de Nederlandse cultuur en geschiedenis, en in het bijzonder voor leerlingen en docenten in bovenbouw basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs, is de website https://www.entoen.nu/.
In het venster over de Tweede Wereldoorlog vinden leerkrachten links naar filmpjes, vensterplaten en lesmateriaal.

Het Netwerk Oorlogsbronnen verbindt

Miljoenen bronnen uit de Tweede Wereldoorlog, afkomstig van honderd verschillende archieven, musea, bibliotheken en herinneringscentra komen digitaal samen in deze 'google' voor WOII-materiaal.
Het Netwerk Oorlogsbronnen verbindt al deze collecties en maakt ze doorzoekbaar.