De Nationale Voorleesdagen

Gepubliceerd op: 18 december 2019 16:02

Voorlezen is leuk, voorlezen is belangrijk. Daarom zijn er de Nationale Voorleesdagen, van 22 januari t/m 1 februari 2020. We geven je tips en lesmateriaal.

De prentenboeken Top Tien

Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen verkoos 'Moppereend' tot het Prentenboek van het Jaar 2020.
Negen andere prentenboeken vormen samen met Moppereend' de Prentenboeken Top Tien 2020.
Wij tippen onze 3 favoriete peuterboeken.

Spelen tot het donker wordt (Marit Törnqvist)

Een heerlijk herkenbaar boekje voor kinderen in rijmvorm. Marit Törnqvist weet iedereen te betoveren met haar oogstrelende en hartverwarmende illustraties. Samen met Hans & Monique Hagen brengt ze een ode aan vriendschap en aan samen spelen.
De tekeningen lenen zich goed om vaak te bekijken omdat er zoveel in te ontdekken valt. Kinderen zullen het speelgoed en de spelletjes al gauw herkennen. 

Van 1 tot 10 (Mies van Hout)

Met dit boekje leer je spelenderwijs tellen. Hoeveel oren heeft het konijn? Hoeveel armen heeft de octopus en hoeveel tanden de krokodil?
Daarnaast nodigen de illustraties enorm uit tot creatieve vorming. Maak zelf eens met wascokrijt een dier met 2 oren, 8 armen, 10 tanden etc.
Maak op een tafel vakken met tape of met blokken. Leg veel verschillende soorten plastic/stoffen/houten dieren klaar. Werk met een klein groepje kinderen. Laat de kinderen de dieren sorteren in de vakken. Je kunt sorteren op het aantal poten, wel of geen vleugels, op kleur, met of zonder staart, kun je ze aaien, passen ze in een huis.

Zó moe en toch klaarwakker (Susanne Strasser)

Met de dieren in dit kartonboekje is van alles aan de hand. Eén voor één verlaten ze de slaapkamer waarbij ze allemaal hun eigen geluid maken. Egeltje blijft alleen over maar vindt het toch wel eenzaam in het grote bed. Dit aftelboek leent zich ook goed voor spelletjes met dierengeluiden.
Daarnaast is dit boekje een mooie aanleiding om het bedritueel van de kinderen te bespreken. Wat doen ze allemaal vóór ze gaan slapen?
Dit kunnen ze op de spelkaart aankruisen. In het open vakje kunnen ze zelf nog iets tekenen wat er niet op staat.

De overige boeken uit de prentenboeken Top Tien 2020