De Grote Vriendelijke 100

Gepubliceerd op: 6 december 2021 17:44

De Grote Vriendelijke 100

Welke kinderboeken zijn het meest geliefd? De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban organiseerden de verkiezing. Vele liefhebbers stuurden hun favoriet in. Heb jij ze allemaal gelezen?

De aanleiding

Jaap Friso en Bas Maliepaard, de presentatoren van de Grote Vriendelijke Podcast wilden weten welke kinderboeken het meest geliefd zijn. Samen met lezerscommunity Hebban zochten zij naar het antwoord op die vraag met de verkiezing van De Grote Vriendelijke 100, een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden. 2500 Liefhebbers leverden een persoonlijke top 5 in. De hele jeugdliteratuur deed mee: van prentenboeken tot young adultromans, non-fictie en poëzie, vertaalde boeken en oorspronkelijk Nederlandstalige.

De Grote Vriendelijke Pakjesavond

Tijdens een speciale live-uitzending van de Grote Vriendelijke Podcast werd de top 100 op 24 november gepresenteerd. Live in het theater spraken Bas en Jaap met Janneke Schotveld over 'Avonturen van de dappere ridster' (Van Goor 7+, tekeningen: Milja Praagman), Bette Westera over 'Doodgewoon' (Gottmer 8+, tekeningen Sylvia Weve), met illustrator Marit Törnqvist over haar persoonlijke band met Astrid Lindgren en met Jens Kraan over het werk van zijn overleden tante Hanna Kraan, schrijfster 'Ik ben Krik, Krik ben ik' (Lemniscaat 4+, tekeningen: Mies van Hout) en van 'Hier is de boze heks' (Lemniscaat 5+, tekeningen: Annemarie van Haeringen). En natuurlijk is de schrijfster van het boek dat op nummer 1 staat aanwezig: Annet Schaap!

Poëzieposter

Bette Westera schreef een gedicht bij De Grote Vriendelijke 100. Ze verwerkte er 69 titels in!
Je kunt deze poëzieposter downloaden.

Begin vast met lezen in de online bibliotheek

Ook verkrijgbaar in de online bibliotheek als luisterboek