Boekenweek 2019

Gepubliceerd op: 26 februari 2019 13:55

'De moeder de vrouw' is het thema van de Boekenweek 2019. Een tijdloos én actueel thema. Laat je inspireren door de grote variatie aan boeken over dit onderwerp. De Boekenweek is van 23 tot en met 31 maart.

De Boekenweek viert het boek. Dit jaar staan boeken over moederschap centraal.

Thema: de moeder de vrouw

Moeder en vrouw zijn twee identiteiten. In hoeverre zijn zij met elkaar verbonden?

Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Maar een moeder is nooit alleen moeder, zij is ook vrouw, minnares, manager, binnenvaartschipper of schrijver. Bovendien staat iedere moeder altijd in relatie tot haar kind.

Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

De verschillen in perspectief zorgen voor een grote variatie aan boeken over dit onderwerp. Je leent ze in de Bibliotheek.

Boekentips bij het thema 'De moeder de vrouw'

Uiteenlopende reacties

Een sterke vrouw aan het roer; dat beeld wordt met de Boekenweek centraal gezet. Bij de onthulling van het thema bleken de reacties op zijn zachts gezegd uiteen te lopen.

Sommigen vermoedden dat het gaat om de rol van de vrouw in de traditionele zin van het woord. Maar het is juist de veelzijdige rol van het moederschap en vrouw-zijn die met literatuur wordt belicht. Een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn.

Ken je het gedicht?

De inspiratiebron voor het thema van de Boekenweek is de titel van het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff, 'De moeder de vrouw'.

Frans Bromet maakt tv-serie over de Bibliotheek

Tijdens de Boekenweek zendt de VPRO van maandag tot en met vrijdag de serie 'De bibliotheek' uit. Programmamaker Frans Bromet en de zijnen dwalen met camera en microfoon door acht openbare bibliotheken en spreken bezoekers, medewerkers en vrijwilligers.

Het idee dat bibliotheken saaie instituten zijn waar je alleen komt om boeken en cd’s te lenen, blijkt totaal achterhaald.

Lees meer over de Boekenweek