Weet wat je eet!

Gepubliceerd op: 15 oktober 2018 15:43

Nederland Leest

Wat kun je maken van de ingrediënten in jouw koelkast? Hoe weet je of je voldoende bouwstoffen binnenkrijgt? De Bibliotheekcampagne Nederland Leest 2018 staat in het teken van voeding.

Zonder voeding kan een mens een lange tijd, zonder water niet. Maar toch, we eten al heel lang niet meer om alleen maar in leven te blijven. We eten om energie te krijgen om te werken, te sporten, gezond te zijn, sterker te worden of om onszelf te genezen.

Slim koken-app

downlaod de slimkoken-app in de Play store

Ongeveer de helft van de Nederlanders tussen de 25 en 55 jaar maakt gebruik van een receptenapp op een mobiele telefoon of tablet. Het Voedingscentrum speelt met de Slim koken-app in op die trend en gaat nog een stapje verder.
Stel een gevarieerd menu samen met de handige (week)menuplanner. Je kunt kiezen uit heerlijke recepten in lijn met de Schijf van Vijf. En je gooit veel minder eten weg dankzij de digitale koelkast, waarin je ingrediënten kunt ‘opslaan’ en zo in één oogopslag ziet wat wanneer op moet.

Geen verspilling van voedsel

no food wasted app

Veel supermarkten verkopen producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten met flinke kortingen. Fijn, want dan betaal jij minder en hoeft de vakkenvuller de producten niet weg te gooien. NoFoodWasted brengt producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen in kaart en laat zien waar en hoeveel je kunt besparen. Met de app kun je thuis al zien welke last-minute aanbiedingen er in jouw supermarkt zijn. Dan kun je daar bij het maken van je boodschappenlijstje alvast rekening mee houden.

Lezing 'Feiten en fabels over voeding'

Voedingscoach Ilse Bos geeft op 6 november een interactieve lezing over voeding in de Bibliotheek IJsselstein. Ze bespreekt een aantal fabels rond voeding, laat de feiten zien en sluit af met een kleine proeverij.

Menu van Morgen

In vijf afleveringen van de Universiteit van Nederland behandelen topwetenschappers het Menu van Morgen.
Waarom zit je na een halve kip propvol, maar haal je na 20 kipnuggets gerust nog een milkshake? Dat heeft alles te maken met hoe onze maag en hersenen naar voedsel kijken. In de eerste aflevering hoor je van dr. Guido Camps (Wageningen Universiteit) hoe dit leidt tot volksziekte nr. 1: obesitas en waar dat in de toekomst heengaat.