Werk- en studieplekken weer te gebruiken

Gepubliceerd op: 29 juni 2020 09:00

De werk- en studieplekken zijn weer te gebruiken. Nog steeds zijn er coronamaatregelen van kracht, maar waar eerst alleen geleend en ingeleverd kon worden, is het nu ook weer mogelijk om iets langer te verblijven.

Zitjes en werkplekken

We vinden het fijn dat we nu alle scholieren, studenten en flexwerkers weer in de Bibliotheek een plek kunnen aanbieden. Om te studeren of te werken, met of zonder laptop tussen alle boeken en digitale middelen. Uiteraard zijn de zitjes en werkplekken zo ingericht dat de 1,5 meter afstand altijd gewaarborgd blijft. 

Werkplekken met computers

Om de 1,5 meter te garanderen, zijn er minder computers in gebruik dan normaal. Om iedereen te kunnen helpen, mogen computers daarom maximaal een uur gebruikt worden en alleen om informatie op te zoeken en/of te printen voor studie of werk. Dit gebruik wordt gereguleerd door middel van tokens die bij de balie afgehaald kunnen worden. Toetsenborden en muizen kunnen worden schoongemaakt met sanitaire doekjes die voorradig zijn.

Kranten en de nieuwste tijdschriften nog niet

Er kan weer gebruik gemaakt worden van de leestafels om een boek te lezen, een kopje koffie te drinken of een praatje te maken. Het is helaas nog niet mogelijk om kranten te lezen of de nieuwste tijdschriften in te zien. Dit vanwege de quarantaine van 36 uur die tussen verschillende gebruikers moet zitten. 

Vanaf 1 juli: ook toegang zonder mandje

Vanaf woensdag 1 juli is het gebruik van een mandje niet meer verplicht. Ook versoepelen we de verplichte looproutes, waar mogelijk.

Wil je toch graag een mandje gebruiken? Dat kan uiteraard. Maak het zelf even schoon met de middelen die daarvoor bij de mandjes staan.

Coronamaatregelen:

 • Kom zoveel mogelijk alleen.

  Bekijk details van

 • Kinderen t/m 12 jaar alleen onder begeleiding van 1 volwassen huisgenoot.

  Bekijk details van

 • Desinfecteer je handen met de gel die voor je klaarstaat.

  Bekijk details van

 • Leen doelgericht. Bedenk vooraf wat je wilt lenen.

  Bekijk details van

 • Vergeet je bibliotheekpas niet. Gebruik de uitleencomputers om zelf te lenen.

  Bekijk details van

 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.

  Bekijk details van

 • Houd 1,5 meter afstand. In de Bibliotheek en daarbuiten.

  Bekijk details van

 • Blijf thuis als je verkouden bent of griepklachten hebt. Ook als iemand bij jou thuis koorts heeft of benauwd is.

  Bekijk details van

Openingstijden

Bijna alle vestigingen zijn weer open. De vestigingen in Houten-Centrum, Leerdam, Vianen en IJsselstein met de reguliere openingstijden. De Bibliotheek Houten-Schoneveld, Ameide, Lexmond en Meerkerk zijn open met afwijkende openingstijden. De Bibliotheekpunten in Everdingen, Hagestein, Schalkwijk en Zijderveld blijven vooralsnog gesloten. 

Boeken terugbrengen?

Voor het terugbrengen van boeken (en andere materialen) gebruik je de inleverbus buiten. Wij houden de teruggebrachte boeken 2 dagen in ‘boekenquarantaine’ en halen ze dan van je pas.

Activiteiten

Inmiddels zijn diverse activiteiten weer gestart. Uiteraard houden wij daarbij rekening met de richtlijnen van het RIVM. Kijk in onze agenda

Veel gestelde vragen en antwoorden

Wanneer is mijn bibliotheek open?

Bijna alle vestigingen zijn weer open. Alleen de Bibliotheekpunten in Everdingen, Hagestein, Schalkwijk en Zijderveld zijn gesloten.
Op de pagina vestigingen en openingstijden kun je zien wanneer jouw bibliotheek open is. 

Waarom zijn sommige bibliotheekpunten dicht?

Sommige bibliotheekpunten zitten in scholen. Aangezien wij te maken hebben met de regels die scholen stellen en zij op dit moment geen ouders toelaten in school, kunnen wij ook onze dienstverlening daar niet voortzetten.

Hoe komt het dat mijn vestiging aangepaste openingstijden heeft?

Deels komt dit doordat vestigingen in scholen zitten. En deels heeft dit met het rondkrijgen van de roosters te maken. Wij zijn in de bemanning van onze vestigingen mede afhankelijk van vrijwilligers. In goed overleg met de vrijwilligers wordt gekeken of ze wel of niet diensten willen draaien. Aangezien een deel van onze vrijwilligers in de risicogroep vallen, is het niet altijd gelukt om de bezetting rond te krijgen. 

Waar kan ik nu terecht voor het terugbrengen van materialen?

Je kunt de boeken en andere materialen terugbrengen door ze in de inleverbussen te stoppen. Op sommige plekken is er geen inleverbus. Maak dan gebruik van de speciale inleverkratten die in de bibliotheek staan. 

Alle teruggebrachte boeken gaan 2 dagen in ‘boekenquarantaine’. Daarna worden ze van je pas afgehaald. 

Kan ik weer een boek of iets anders reserveren?

Ja, het is weer mogelijk om materialen te reserveren uit andere vestigingen, uit de provincie of uit een andere bibliotheek in het land. 

Er staat een gereserveerd boek voor mij klaar. Wanneer kan ik dat ophalen?

Heb je bericht ontvangen dat jouw reservering voor je klaar staat? Dan kun je deze tijdens openingstijden ophalen in jouw bibliotheek. Kijk hier voor de actuele openingstijden. 

Kan ik de krant weer komen lezen?

Nee, helaas is dat nog niet mogelijk. Wel kun je weer een kopje koffie komen drinken. Of gebruik maken van de werk- en studieplekken. 

Hoe zit het met de activiteiten, inlopen en spreekuren in de bibliotheken?

nmiddels zijn diverse activiteiten weer gestart. Uiteraard houden wij daarbij rekening met de richtlijnen van het RIVM. Kijk in onze agenda

Kan ik ook weer terecht bij de 'winkel' van Uit in IJsselstein?

Ja, de 'winkel' van Uit in IJsselstein is ook weer open tijdens de openingstijden van de Bibliotheek IJsselstein. Ook hiervoor gelden de maatregelen van de bibliotheek. Moet je iets afrekenen? Dan gelieve zoveel mogelijk contactloos te betalen.

Wil je liever telefonisch of per e-mail je vraag stellen? Dat kan! Wij zijn bereikbaar op T. 030 6887273, E. info@uitinijsselstein.nl.
Of kijk op de website ijsselstein.nl.

Gaat de huiswerkbegeleiding van Fit4School in de bibliotheek nog door?

De huiswerkbegeleiding in de Bibliotheek is weer opgestart. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Fit4School: bel naar 06 81346005 of stuur een bericht via dit contactformulier.

Meer informatie over corona

Wil je meer informatie over het coronavirus? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid: rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.