Bibliotheken open vanaf maandag 25 mei

Gepubliceerd op: 15 maart 2020 19:00

Op 25 mei gaan onze deuren weer open. De bibliotheken zijn open om boeken te lenen. De werkplekken, de computers en de toiletten blijven vooralsnog gesloten. En er gelden andere regels dan normaal.

Alleen lenen, niet verblijven

De bibliotheek is alleen geopend om boeken te lenen, nog niet om te verblijven. Dat betekent dat mensen nog geen gebruik kunnen maken van de leestafel, de werkplekken, de computers, de koffieautomaten en de toiletten. Ook printen en kopiëren en het gebruik van de betaalzuil is nog niet mogelijk.

Beperkt aantal mensen binnen

Er mag een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen. Iedereen die naar binnen gaat neemt een mandje mee. Zijn de mandjes op? Dan kun je niet naar binnen. Wacht even tot er weer een mandje beschikbaar is of kom op een ander moment terug. In Ameide, Meerkerk en Lexmond zijn geen mandjes aanwezig. Volg daar de adviezen van het personeel op.  

Extra maatregelen:

 • Kom alleen of met maximaal 1 andere persoon uit je huishouden.

  Bekijk details van

 • Kinderen t/m 12 jaar alleen onder begeleiding van 1 volwassen huisgenoot. Per volwassene 1 kind.

  Bekijk details van

 • Desinfecteer je handen met de gel die voor je klaarstaat.

  Bekijk details van

 • Gebruik een mandje. Zijn de mandjes op? Wacht dan op je beurt.

  Bekijk details van

 • Leen doelgericht. Bedenk vooraf wat je wilt lenen.

  Bekijk details van

 • Vergeet je bibliotheekpas niet. Gebruik de uitleencomputers om zelf te lenen.

  Bekijk details van

 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.

  Bekijk details van

 • Houd 1,5 meter afstand. In de Bibliotheek en daarbuiten.

  Bekijk details van

 • Blijf thuis als je verkouden bent of griepklachten hebt. Ook als iemand bij jou thuis koorts heeft of benauwd is.

  Bekijk details van

Openingstijden

Bijna alle vestigingen gaan weer open. De vestigingen in Houten-Centrum, Leerdam, Vianen en IJsselstein met de reguliere openingstijden. De Bibliotheek Houten-Schoneveld, Ameide, Lexmond en Meerkerk gaan open met afwijkende openingstijden. De Bibliotheekpunten in Everdingen, Hagestein, Schalkwijk en Zijderveld blijven vooralsnog gesloten. 

Boeken terugbrengen?

Voor het terugbrengen van boeken (en andere materialen) gebruik je de inleverbus buiten. Wij houden de teruggebrachte boeken 2 dagen in ‘boekenquarantaine’ en halen ze dan van je pas.

De AfhaalBieb

De AfhaalBieb is vanaf vrijdag 22 mei in IJsselstein, Vianen, Houten en Leerdam gesloten. Materialen die je voor woensdag 20 mei 12.00 uur hebt besteld, staan nog voor je klaar tot maandag 25 mei. Daarna zetten wij alles weer terug in de kasten. 

Activiteiten

Tot 1 juni zijn alle activiteiten geannuleerd. Na 1 juni zullen wij onze activiteiten weer langzaam opstarten. Welke activiteiten dit zijn en hoe dit eruit gaat zien, zijn wij momenteel aan het onderzoeken. Uiteraard houden wij hierin rekening met de richtlijnen van het RIVM en de landelijke protocollen die hiervoor voor bibliotheken zijn geschreven. Zodra er meer bekend is, zullen wij dit melden.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Wanneer is mijn bibliotheek open?

Bijna alle vestigingen zijn weer open. Alleen de Bibliotheekpunten in Everdingen, Hagestein, Schalkwijk en Zijderveld zijn gesloten.
Op de pagina vestigingen en openingstijden kun je zien wanneer jouw bibliotheek open is. 

Waarom zijn sommige bibliotheekpunten dicht?

Sommige bibliotheekpunten zitten in scholen. Aangezien wij te maken hebben met de regels die scholen stellen en zij op dit moment geen ouders toelaten in school, kunnen wij ook onze dienstverlening daar niet voortzetten.

Hoe komt het dat mijn vestiging aangepaste openingstijden heeft?

Deels komt dit doordat vestigingen in scholen zitten. En deels heeft dit met het rondkrijgen van de roosters te maken. Wij zijn in de bemanning van onze vestigingen mede afhankelijk van vrijwilligers. In goed overleg met de vrijwilligers wordt gekeken of ze wel of niet diensten willen draaien. Aangezien een deel van onze vrijwilligers in de risicogroep vallen, is het niet altijd gelukt om de bezetting rond te krijgen. 

Waar kan ik nu terecht voor het terugbrengen van materialen?

Je kunt de boeken en andere materialen terugbrengen door ze in de inleverbussen te stoppen. Op sommige plekken is er geen inleverbus. Maak dan gebruik van de speciale inleverkratten die in de bibliotheek staan. 

Alle teruggebrachte boeken gaan 2 dagen in ‘boekenquarantaine’. Daarna worden ze van je pas afgehaald. 

Kan ik weer een boek of iets anders reserveren?

Ja, je kunt vanaf maandag 25 mei weer boeken en andere materialen reserveren die bij één van onze andere vestigingen aanwezig zijn. Materialen uit de provincie of uit een andere landelijke bibliotheek zijn nog niet te reserveren.

Er staat een gereserveerd boek voor mij klaar. Wanneer kan ik dat ophalen?

Heb je bericht ontvangen dat jouw reservering voor je klaar staat? Dan kun je deze tijdens openingstijden ophalen in jouw bibliotheek. Kijk hier voor de actuele openingstijden. 

Kan ik de krant weer komen lezen?

Nee, helaas is dat nog niet mogelijk. Wij zijn alleen open om boeken te lenen.

Hoe zit het met de activiteiten, inlopen en spreekuren in de bibliotheken?

Wij zijn aan het onderzoeken welke activiteiten wij vanaf 1 juni weer op kunnen starten. Zodra hier meer over bekend is, melden wij dat hier op onze website. 

Kan ik ook weer terecht bij de 'winkel' van Uit in IJsselstein?

Ja, de 'winkel' van Uit in IJsselstein is ook weer open tijdens de openingstijden van de Bibliotheek IJsselstein. Ook hiervoor gelden de maatregelen van de bibliotheek. Moet je iets afrekenen? Dan gelieve zoveel mogelijk contactloos te betalen.

Wil je liever telefonisch of per e-mail je vraag stellen? Dat kan! Wij zijn bereikbaar op T. 030 6887273, E. info@uitinijsselstein.nl.
Of kijk op de website ijsselstein.nl.

Gaat de huiswerkbegeleiding van Fit4School in de bibliotheek nog door?

Wij zijn aan het onderzoeken óf en wanneer we de huiswerk- en studiebegeleiding van Fit4School En Fit4Talent in de Bibliotheek IJsselstein weer op kunnen starten. Online gaat de huiswerkbegeleiding door. Wil je daar meer over weten? Neem contact op met Fit4School: bel naar 06 81346005 of stuur een bericht via dit contactformulier.

Meer informatie over corona

Wil je meer informatie over het coronavirus? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid: rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.