Mediawijsheid
Media Ukkie Dagen | 26 maart t/m 2 april
-
Wegwijzer in mediawijsheid
De website mediawijsheid.nl geeft je informatie aan de hand van actualiteiten en thema's, zoals cyberpesten, gamen, grooming, online privacy, social media en de digitale kloof.
Voor ouders, jongeren, (semi-)overheid, pers, (speciaal) onderwijs en eigenlijk voor iedereen die meer wil weten over mediawijsheid.
-
Bescherm uw persoonlijke gegevens
Wat kun je doen en laten om je persoonlijke gegevens te beschermen?
Wil je meer weten over wachtwoorden, social media, internetbankieren, online winkelen, werken in de cloud, cyberpesten en privacy?
-
Wat is cybercrime en hoe kan je dit voorkomen en bestrijden?
Hoe voorkom je virussen?
Wat te doen bij een phishingmail?
Hoe maak ik mijn telefoon boefproof?
Ontdek dit en nog veel meer op mediawijsheid.nl/cybersecurity
-
Vragen over media en mediagebruik door kinderen?
Heb je vragen over bijvoorbeeld pesten, geld, gameverslaving, gokken, privacy en online vriendschappen?
Mediaopvoeding.nl is dé nationale vraagbaak voor ouders en professionals.
-
Welke app of game past bij de ontwikkeling en interesse van uw kind?
De games, sites, films, apps en tv-programma's die geschikt zijn voor je kind van 1-12 jaar vind je gemakkelijk via Mediasmarties.
Mediasmarties geeft ook een overzicht van de ontwikkelingen van een kind, met speciale aandacht voor de mediaontwikkeling.
-
De MediaDiamant
Kinderen groeien op met allerlei soorten media, van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes.
Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wilt je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. Het model 'de MediaDiamant' helpt daarbij.
-
Ouder & Kind Quiz
Hoe gebruiken jullie (sociale) media in jullie gezin? Verslaafd aan dat mobieltje, of juist niet?
Speel deze quiz samen met je kind, ontvang een mediaprofiel, inclusief 3 vragen om elkaar te stellen en ga vervolgens met elkaar in gesprek. Kinderen mogen eerst. Daarna is de ouder aan de beurt.
-
Leuk, veilig én slim gebruik van (sociale) media
Kinderen en jongeren kunnen zelfstandig rondkijken en opdrachten maken. Site met veel filmpjes en doe- en reflectieopdrachten voor kinderen vanaf 10 jaar.
Voor professionals in educatie
-
Brochure Spelend leren
Deze brochure voor de kinderopvang geeft pedagogisch medewerkers handvatten om kinderen van 2-4 jaar te begeleiden bij digitale ontwikkelingen en de ouders advies te geven over hoe digitale media het best kunnen worden gebruikt. Boordevol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming. Uitgegeven door BoekStart.
-
Ontluikend programmeren
Programmeren is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze maatschappij.
Als je kunt programmeren, spreek je de taal tussen mensen en computer.
Programmeren verbetert het creatief en logisch denken en stimuleert het probleemoplossend vermogen.
-
Mediawijsheid-ganzenbord
Een goede starter om het containerbegrip mediawijsheid toe te lichten voor de bovenbouw.
Speel het online spel met de hele klas op het digibord, in groepjes of in tweetallen
-
Afspraken maken
De les WhatsHappy maakt de problemen met chatten bespreekbaar en daagt leerlingen uit afspraken te maken over hoe ze fatsoenlijk met elkaar omgaan.
De afspraken zetten ze in een poster, die kan worden ophangen aan de muur of op het prikbord.
-
Escaperoom bouwen? Internet nabouwen?
In zes modules van 90 minuten leren kinderen van 10-14 jaar alles over de belangrijkste spelers op het web, wat data is, hoe Snapchat
werkt en wat een cookie is.
-
Het hele schooljaar door
MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8.
MediaMasters kan vanaf september het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid. -
Informatievaardigheden voor midden- en bovenbouw
De leerlingen bedenken zoekvragen bij een zelfgekozen onderwerp. Vervolgens zoeken ze informatie en beoordelen deze op betrouwbaarheid. Tenslotte verwerken ze de informatie in eigen woorden.
-
Vernieuwd lespakket
Met online en offline opdrachten leren leerlingen in 5 thema’s om te gaan met de mogelijkheden en risico’s van internet. Met een game, een toets en ondersteunend materiaal voor in de klas en thuis.
-
Kunstmatige intelligentie
Artificiële of kunstmatige intelligentie is een vernieuwende technologische ontwikkeling. We komen het dagelijks tegen. De 5 gratis lessen zijn geschikt voor kinderen van 10-14 jaar.
-
Nu aanmelden, in mei meedoen aan de competitie
Om internet goed te gebruiken, heb je goede zoekvaardigheden nodig. Na de meivakantie komen wekelijks 5 nieuwe krakervragen op de site.
-
Gratis les in je mailbox
De Digi-doener is een wekelijkse nieuwe les met digitale doe-dingen. Zoals een hologram op je telefoon toveren, een coole vlog maken of een les over zelfrijdende auto’s of blockchain.
Maak je ukkie mediawijs

Hoe maak je je tablet kindvriendelijk?
Waar vind je leuke en betrouwbare apps?
Wil je een keer anders voorlezen?
Tip van onze Mediacoach
-
Tip van de Mediacoach: Is dat echt zo?
Bijna zeven op de tien Nederlanders maakt zich zorgen over de invloed van nepnieuws. Hoe kun je uitzoeken of informatie te vertrouwen is? De website 'is dat echt zo' helpt je.
15 maart 2021
-
Universiteit van Nederland: colleges voor iedereen
Wat is een winterdepressie? Kun je van slootwater drinkwater maken? Hoe maak je een foto van een zwart gat? Volg een college aan de Universiteit van Nederland en je wordt vanzelf wijzer.
2 februari 2021
-
Taalontwikkeling met digitale prentenboeken
Digitale prentenboeken met bewegende beelden en muziek zorgen ervoor dat jouw (klein)kind het verhaal beter begrijpt. Hierdoor ondersteunen ze de taalontwikkeling van je (klein)kind.
4 januari 2021
-
De mooiste wandelingen in de winter
De boswachters van Staatsbosbeheer hebben de mooiste wandelroutes van Nederland al voor je uitgestippeld. Wandel je deze winter mee langs hun favoriete paden?
14 december 2020
-
Welk nieuws deel je?
Kranten, televisie, websites of sociale media kunnen misleiden en de werkelijkheid kleuren. Waar moet je op letten en welke invloed heb je zelf?
16 november 2020
-
Tip: Mediagesprek
Deze website is voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. Je vindt hier informatie en handige tips.
21 september 2020
-
Passend Lezen: gratis voor Bibliotheekleden
Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? Of heb je een andere leesbeperking? Met Passend Lezen via de Bibliotheek heb je toegang tot meer dan 80.000 gesproken boeken via streaming.
17 augustus 2020
-
Mediaopvoeding in de zomervakantie
In de zomervakantie krijgen kinderen vaak meer tijd om zelfstandig en vaak zonder controle online te gaan. Hoe begeleid je hun experimenten en hoe voorkom je dat zij ongewenst gekke dingen zien of teveel...
6 juli 2020
-
Op vakantie in eigen land
Sommige mensen doen het al jaren. Voor anderen is het compleet nieuw: vakantie houden in je eigen land. Wat kun je doen in jouw eigen huis, tuin of provincie als je ontspanning zoekt?
15 juni 2020