Maria van de Looverbosch

Maria van de Looverbosch werd in 2008 benoemd tot de eerste Houtense Dorpsdichteres. Maar ze schrijft meer dan alleen gedichten...

Maria van de Looverbosch is geboren in Helmond. Om te studeren verhuisde ze naar boven de grote rivieren, zonder echter haar Brabantse aard en humor te verliezen. Sinds 1982 woont Maria in Houten.
Daar werd ze in 2008 benoemd tot de eerste dorpsdichteres. Maar Maria van de Looverbosch schrijft veel meer dan alleen gedichten: proza, korte verhalen, romans, essays en wetenschappelijke artikelen, zowel over ethiek als biologie. Verder tekent en schildert ze; u kunt werk van haar zien in Theater Aan de Slinger. 

Al sinds haar kindertijd wil ze schrijven, toneelstukken maken en verhalen verzinnen. Van de Looverbosch heeft zich in haar jeugd een klassiek doel gesteld: homo universalis worden. Daarom volgde ze verschillende studies: biologie, gezondheidskunde, milieukunde, theologie en ethiek. Voor die laatste studie werkt zij nu aan een proefschrift over het verband tussen ethiek en tv, soapseries in het bijzonder. De Amerikaanse filosofe Martha Craven Nussbaum is voor haar op het terrein van de ethiek een grote bron van inspiratie en informatie.

Haar werk

Tijdens haar middelbare schooltijd werd in 1975 haar eerste korte verhaal gepubliceerd, Vogelschemering. In 1984 verscheen haar eerste dichtbundel Soms antwoordt mijn moeder mij. Daarna volgden afwisselend proza, poëzie, toneel (niet gepubliceerd) en een aantal wetenschappelijke artikelen. Ook maakte ze een boekje over de tuin van jonkheer Ram in Schalkwijk, die zij  gereconstrueerd heeft (voltooid in 2008), en (in samenwerking met Arthur Vierboom) enkele korte documentaires voor Omroep Houten, waaronder De tuin van de familie Baas in Schalkwijk.

Enkele gepubliceerde titels:

  • Wasmiddel, Regendruppels, Zeepbellen (novelle, 2004)
  • Soap is meer dan schuim (wetenschappelijk artikel in BOEKMAN, najaar 2007)
  • Wat bezielt de soapkijkster (wetenschappelijk artikel voor het Thijmgenootschap, 2009)
  • Vrolijke verhalen over een groot lijden (poëziebundel gemeente Houten, 2009)
  • Grote & kleine geschiedenissen rond bomen in Helmond & omgeving (2012)
  • Bomen over Houten, Schalkwijk, Tull & 't Waal en 't Goy (2013)
  • Dor hedde diejen gek oit Nunen wir! (2015), over Vincent van Gogh in Stiphout naar aanleiding van het Van Gogh-jaar.

Het werk over ecologisch erfgoed en groene cultuurhistorie schreef Maria van de Looverbosch in opdracht van de Stichting Natuurvanvroeger NU.

Momenteel werkt Van de Looverbosch weer aan haar dissertatie (in samenwerking met professor Paul van Tongeren) en aan een essay, De taal als boerka.
Ook bewerkt zij een kinderboek van eigen hand (niet gepubliceerd) tot een Engelstalig scenario. 

Meer weten?

Lenen en lezen