Margret van Paassen

Portretfoto Margret van Paassen

Margret van Paassen woont in IJsselstein en is schrijver, coach en gezinsbemiddelaar. Ze houdt van de tegendraadsheid van het leven.

De werkelijkheid zelf is zo fascinerend dat je het nauwelijks beter kunt verzinnen…

Margret van Paassen (1958) ziet het donker in het licht en het licht in het donker. Ze paart thema’s als verlies, dood en mislukking aan groei, veerkracht, wijsheid en humor. Ze schreef vier boeken, een tiental artikelen over (team)ontwikkeling, leiderschap, communicatie en samenwerking en talloze columns.

Voor Margret is de werkelijkheid zelf zo fascinerend dat ze het nauwelijks beter kan verzinnen. Dus schrijft ze het liefst vanuit de ervaring, van dicht onder haar huid.
Als kind wilde ze archeologe worden, graven naar oude schatten om vandaaruit een geschiedenis te reconstrueren. Uiteindelijk werd ze schrijfster en psychologe.
Haar aandacht is gericht op wat zich niet makkelijk toont en onder het tapijt verdwijnt, op wat rammelt en zich moeilijk laat rijmen. De ontmoeting met de ander is een centraal thema in haar werk. Juist in de ontmoeting met die ander en het anders zijn, leert een mens zich zelf kennen….

Margret debuteerde in 2003 bij uitgeverij Servire met ‘De kracht van kwetsbaarheid’, waarin ze het eerste jaar na de geboorte en dood van haar dochter Tara beschrijft. Een boek over wanhoop, onmacht en kwetsbaarheid, maar evenzeer over levenskracht, verwerking en groei. Een diep doorleefd verhaal en een moedgevend boek voor iedereen die met verlies wordt geconfronteerd.

In 2014 werd ‘Aandacht in interactie – de spanning tussen organiseren en laten ontstaan’ gekozen tot één van de tien beste vakboeken van dat jaar. Het jurycommentaar: "Een boek over de confrontatie tussen oprechte ambities en een weerbarstige praktijk, waar de ‘reflection in action’ vanaf druipt. Een verademing in de stroom ‘in 3,5,7 of 10 stappen naar Vernieuwing, Succes, Groei of Geluk-boeken’."

In 2016 zag ‘Dochter van mijn vader – een verlies gevende affaire’ het daglicht. 
Karel groeit op als tuinderszoon in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij lapt gewoontes en tradities aan zijn laars en zoekt de vrije ruimte. Al snel ontdekt hij de macht van het woord en wat hij allemaal kan bereiken door een goed en niet te weerleggen verhaal. Hij leert de wereld naar zijn hand te zetten.
Zijn dochter Else studeert eind jaren zeventig aan de hotelschool. Zij is een eigengereide, intelligente jonge vrouw die niet op haar mondje is gevallen. Tegelijkertijd blijkt ze totaal verstrikt in het manipulatieve web van haar vader. Else zoekt naar woorden die haar kunnen bevrijden, maar vindt er geen. Het leven glipt uit haar handen.
Dertig jaar later besluit Else haar vader te interviewen. In dit gesprek tussen vader en dochter komen twee waarheden, die elkaar tot dan toe hebben bestreden, samen in één ruimte…
De spanning in dit boek doet denken aan ‘Knielen op een bed violen’. In plaats van religieus fanatisme zien we hier een onversneden geloof in geld, een ongebreideld verlangen naar meer en de ultieme consequenties daarvan voor het gezin. Jikke de Ruiter
Een met liefde gecomponeerde roman vanuit de zware klei. Indrukwekkend en eerlijk. Ans Tros

Meer weten?

Lenen en lezen

 • Margret van Paassen Aandacht in interactie

  de spanning tussen organiseren en laten ontstaan

  Non-Fictie

  Nederlands, 216 pagina's, Uitgeverij Stili Novi, Utrecht, 2014

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Aandacht in interactie