Conny Hoogendoorn

Portretfoto Conny Hoogendoorn

Toen ze na drukke jaren meer tijd kreeg ontdekte de Houtense Conny Hoogendoorn haar passie voor schrijven. Haar vertellingen gaan over échte mensen. Ze raakt, ontroert, roept emoties op.

Afgelopen jaren veranderde Conny's leven drastisch. Ze was gewend aan de drukte van een eigen zaak en haar gezin, maar ze trok zich steeds verder terug uit hun familiebedrijf. Ook de jongste van hun drie kinderen was inmiddels uitgevlogen. De oudste nam zakelijk veel van haar over.

Hoe heerlijk was het om tijd genoeg te hebben! Ze hield haar boeltje bij, las zomaar midden op de dag een boek en mailde haar vrienden wat vaker. Tot haar verrassing werden haar kletspraatjes op prijs gesteld; vooral de wat langere, waarin ze vertelde over wat haar bezig hield. ‘Joh, ga verhalen schrijven’, hoorde ze regelmatig.

Het gebeurde steeds vaker dat ze alleen was. Voor haar een nieuwe situatie. Tijdens een periode van ziekte sloeg de verveling soms toe en dan stuurde ze haar man een mailtje. Gewoon wat dingetjes, die ze vroeger tussen de bedrijven door besproken. Veel effect had het niet, het duurde vaak wel een dag voordat hij het eindelijk las. Ze besloot daar drastisch verbetering in te brengen. Haar mededelingen veranderden in kleine verhaaltjes. En dat hielp. Hij checkte zijn mail regelmatig, reageerde geestdriftig en haar vertelsels werden verhalen, de kurk was uit de fles. Ze genoot er van en was verzekerd van een bijzonder trouwe fan.’

De behoefte om haar gedachten op schrift te stellen was nieuw, maar bleek een blijvende. Schrijven werd Conny’s passie. ‘Als een deur sluit opent een venster,’ een favoriete uitspraak van haar moeder, werd haar lijfspreuk.

Binnen drie jaar tijd kwamen tientallen verhalen- en gedichtenbundels uit met een bijdrage van haar hand.

Ze won de Calami Literatuurprijs, werd derde in de Spannende-verhalenwedstrijd van The Crime Compagny, eerste in de Sestra verhalenwedstrijd en tweede in de schrijfwedstrijd van het Nederlands Dagblad. In februari 2016 verscheen Tegenwicht, een verzameling van haar favorieten. Momenteel werkt ze hard aan een vervolg. 

Meer weten?

Lenen en lezen

 • Conny Hoogendoorn Tegenwicht

  21 verhalen die verschil maken

  Verhalen over mensen die in een penibele situatie terechtkomen.

  Verhalenbundel, Fictie

  Nederlands, 219 pagina's, Uitgeverij EigenZinnig, Tolbert, 2016

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Tegenwicht