Ilona: “Ik word heel blij van de afwisseling.”

Wie zijn de gezichten achter de schermen? Wie werken er bij de Bibliotheek Lek & IJssel? In deze nieuwe maandelijkse serie steeds een collega aan het woord. Na Nienke neemt Ilona Potter van Team Educatie het stokje over.

Vertel eerst wat over jezelf…

Ik ben Ilona, 37 jaar. Ik woon in Oisterwijk en werk nu voor het vierde jaar voor Bibliotheek Lek & IJssel. Ik heb eerst de Pabo gedaan, daarna heb ik de master Jeugdliteratuur in Tilburg gedaan en zo ben ik de bibliotheekwereld ingerold.

En wat doe je bij de Bibliotheek Lek & IJssel?

Ik ben LeesMediaConsulent voor de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar, voor 30 uur in de week.

Wat houdt dat in?

Dat ik heel veel contact heb met basisscholen. Niet alleen om ze te adviseren hoe ze hun schoolbibliotheek in kunnen richten, maar ook om suggesties voor activiteiten te geven. Samen met mijn collega Liesbeth van der Lecq stel ik lespakketten samen voor de scholen. We proberen de leerkrachten te ontzorgen. Wij kunnen bijvoorbeeld een activiteit aandragen, waarbij wij dan de eerste les verzorgen, en zij de lessen daarna zelf doen. Maar we krijgen ook vragen over andere onderwerpen. Over begrijpend lezen bijvoorbeeld.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Het begin van het schooljaar is traditioneel gezien het moment dat groep 3 op bezoek komt in de Bibliotheek. Ze gaan net zelf leren lezen en schrijven. Dan is het superbelangrijk dat ze weten waar ze hun boeken kunnen vinden. Bij zo’n groepsbezoek leren ze spelenderwijs de bibliotheek kennen.

Wat vind je het leukst aan je werk?

Eén van de leukste activiteiten op scholen vind ik de boekpromotieles. Ik neem dan een kist met 30 boeken mee, en daarover vertel ik zoveel en zo enthousiast mogelijk. De boekenkist blijft daarna drie weken op school, zodat de kinderen zelf kunnen kiezen wat ze in de vrije uurtjes gaan lezen.
Ik word heel blij van de afwisseling in mijn werk. Contact met kinderen en leerkrachten, maar ook nieuwe activiteiten ontwikkelen en me verdiepen in lezen en leesbevordering. Ik merk dat ik erg graag op scholen ben. Het is goed om weer onder de mensen én kinderen te zijn!

Heeft het coronavirus veel effect op jouw werk?

De maanden van de intelligente lockdown waren enerzijds heel saai voor ons, alle schoolbezoeken werden gecanceld. Anderzijds konden we de scholen bijstaan met allerlei tips op het gebied van online lesgeven. En we hebben de extra tijd besteed aan het ontwikkelen van nieuwe programma’s voor dit schooljaar.

Zo hebben we nu ook workshops voor individuele leerkrachten. In het verleden waren we vaak gericht op één team, binnen een school. Maar we merkten dat er ook vraag is naar workshops, waar je je als individu voor kunt aanmelden. Wanneer bijvoorbeeld maar één leerkracht van een school tijd en budget heeft om zich ergens in te verdiepen. In die context pakken we binnenkort het onderwerp Makkelijk Lezen aan, waarbij leerkrachten handvatten krijgen om onder andere kinderen met dyslexie beter te kunnen begeleiden.

Maar ook gaan we creatief schrijven met hulp van Stichting De Schoolschrijver en hebben we een workshop ontwikkeld waarbij je de inhoud van de boeken leert vertalen naar verdiepende creatieve activiteiten. Een voorbeeld is dat je met leerlingen van groep 7/8 aan de hand van een prentenboek animaties gaat maken, waardoor ze leren over verhaalstructuren. Daarnaast kun je die animaties weer aan de kleuters laten zien. Dan heeft de school dubbel plezier van de workshop!

En nu?

Ik ben sowieso tot aan de kerstvakantie nog wel zoet met groepsbezoeken in de bieb, lessen op school en andere activiteiten. Daarna volgen de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd die wij mede organiseren. Eerst de voorrondes op de scholen, dan de lokale in de Bibliotheken, daarna regionaal een winnaar kiezen. Tot er in mei dan een landelijke kampioen is. Heel leuk traject.

Meer informatie over wat de bibliotheek aan producten en diensten kan leveren?
Bekijk de Webshop Educatie