Ga in gesprek met levende boeken

7 maart 2020, van 12:00 tot 16:00 | de Bibliotheek IJsselstein

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Foto van 2 mensen in gesprek met tekst 'Human Library. ga in gesprek met levende boeken

Kom naar de eerste editie van The Human Library in IJsselstein. Onze collectie is vandaag uitgebreid met 'levende boeken'. Mensen met een bijzonder persoonlijk verhaal, die je kunt 'lenen' voor een een-op-een gesprek.

Programma

 • 11.45 uur Welkom door Gert Staal, directeur van de Bibliotheek Lek & IJssel
 • 11.55 uur Opening door Burgemeester Patrick van Domburg
 • 12.00 uur Start eerste gespreksronde
 • 16.00 uur Einde

Wat is The Human Library?

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Bijvoorbeeld een verslaafde, non of een transgender. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid?

In een gewone bibliotheek geven boeken je toegang tot onbekende werelden. In de Human Library kun je op een heel andere manier in de belevingswereld van een ander stappen. Levende boeken zitten klaar om hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek, waarin met respect voor elkaar alles gevraagd en besproken kan worden.

Hoe leen ik een levend boek?

Iedereen vanaf 14 jaar kan meedoen, voor zover er 'boeken' beschikbaar zijn. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

 • Kom zaterdag 7 maart naar de Bibliotheek IJsselstein.
 • Blader door de catalogus en kies een 'levend boek'.
 • Meld je aan bij de Human Library Balie.
 • Een vrijwilliger stelt je voor aan het 'levende boek'. Je kunt daarna 20 minuten met het Boek in gesprek.
  Er zijn vrijwilligers ter plaatse om te helpen indien gewenst. 

Goede afspraken

Boeken en Lezers hebben het recht om met respect behandeld te worden, om iedere vraag te stellen en om een vraag niet te beantwoorden als zij dat niet willen.

Uiteraard zijn er ook regels waar jij je als Lezer moet houden. Je moet in ieder geval oprecht geïnteresseerd zijn in het verhaal van het boek. Je gaat serieus het gesprek aan en respecteert de ander. 

Welk 'levend boek' wil jij lezen?

De levende boeken in deze editie van de Human Library hebben bijna allemaal wel wat IJsselsteins. Ze bieden je stuk voor stuk een bijzondere ervaring: in de belevingswereld van een ander stappen.

* Mason: De christelijke transgender

Transgender en gelovig zijn, hoe kun je dat combineren en accepteren? Hoe gaan familie, vrienden en omgeving ermee om? En hoe staat de Kerk er tegenover? 'Levend boek' Mason gaat graag met je in gesprek over zijn soms moeilijk reis naar geloof en zelfacceptatie.

Mason werd geboren in het verkeerde lichaam, dat van een meisje. Zelf is hij er al heel lang van overtuigd dat hij een man is, maar hoe rijm je dat met het geloof dat God jou geschapen heeft zoals je bent? Deze innerlijke strijd tussen het geloof in eigen 'zijn' en het geloof in God en De Bijbel is een lange en moeizame geweest. 

* Wouter: Twee moeders en een donorvader

Hoe is het om als enig kind opgevoed te worden door twee lesbische moeders, begin jaren 90? En om op zoek te gaan naar je donorvader? 'Levend boek' Wouter vertelt je daarover, op een luchtige manier.

* Mathilde: Moslima uit overtuiging

Hoe kom je ertoe om je als Nederlandse vrouw te bekeren tot de Islam? Hoe gaan de mensen om je heen daarmee om? Krijg je met veel vooroordelen te maken? Ontdek het in een gesprek met 'levend boek' Mathilde. 

Mathilde woonde in haar tienerjaren in Syrië. Toen zij als 17-jarige daar een moskee bezocht, wist ze het zeker: Islam is mijn religie. Op haar 18e is zij officieel bekeerd en toen ze 19 was, is ze getrouwd met een Syrische man. Ze heeft vele jaren in Syrië gewoond, ook toen haar man en zij uit elkaar gingen. Sinds 2011 woont ze weer in Nederland, dat was best weer wennen. Haar geloof is altijd een baken voor haar gebleven.

* Sylvia: Leven met een chronische ziekte

Hoe ga je om met dagelijks pijn? Hoe maak je wat van je dag als je al uitgeput wakker wordt? Hoe reageer je op 'adviezen' van goedbedoelende mensen? Wat als je moet stoppen met het werk dat je het liefste doet? Dat hoor je van 'levend boek' Sylvia.

Silvia was altijd een bezige bij. Zij runde haar eigen atelier, gaf les en exposeerde haar werk in musea en galeries. Zo'n 12 jaar geleden kreeg ze last van vermoeidheid en daarna ook van pijnlijke gewrichten en spieren. De huisarts kon niets vinden. Tot ze 3 jaar geleden werkelijk ongelooflijk pijnlijke voeten kreeg en nauwelijks nog kon lopen. Toen kwam de diagnose: ze heeft de zeldzame ziekte Sarcoïdose. 

* Dyana: Diervriendelijk en duurzaam vegan leven

Is veganisme moeilijk? Of extreem? Kom je voedingsstoffen tekort? Ontdek het in een gesprek met 'levend boek' Dyana.

Dyana kreeg met de paplepel ingegoten dat je vlees en dierlijke melk nodig hebt. Mensen die dat niet namen waren alternatief en ongezond. Als student kwam ze erachter dat dat niet klopte en stopte ze met vlees eten. Ze ontdekte dat het dieronvriendelijk en erg milieuvervuilend is. Na jaren begreep ze dat dat ook voor dierlijke producten geldt. Sinds 2012 is ze veganist: ze eet, gebruikt en koopt geen dierlijke producten. Het voelt heerlijk: je draagt niet bij aan dierenleed en veel minder aan klimaatverandering.

* Maya: Als alle ellende samenkomt in jouw leven

Hoe is het om opgenomen te worden in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg? Maken ze je daar beter? Kom luisteren naar het schrijnende verhaal van 'levend boek' Maya.

Geweld in een relatie, diepe depressies, borderline en borstkanker, dat kwam allemaal samen. En opgeteld leidde het tot suïcidaliteit. Opname in de GGZ was nodig. Maya liet zich opnemen met het idee dat ze haar daar wel ‘beter’ gingen maken. Maar ze kwam van een koude kermis thuis…...

* René: Stemmen in je hoofd

Wat doe je als je opeens stemmen gaat horen? En als die je aanzetten tot zelfverwonding en erger? Wie kan je helpen? Hoor het van 'levend boek' René.

Op zijn 50e jaar hoorde René van de een op de andere dag 5 negatieve stemmen. Eerst kon hij er goed mee leven. Dat kwam omdat hij het nog niemand had verteld, zelfs zijn vrouw niet! Hij was veel te bang dat ze dachten dat hij gek was geworden. Maar toen hij het aan de bedrijfsarts vertelde, werd het erger: beledigen, vernederingen, niets was goed, de stemmen zetten hem aan tot zelfverwonding en zelfs tot suïcidepogingen. Er volgden verschillende opnames, waarbij hij werd volgestopt met medicijnen. Hulp speciaal voor stemmenhoorders was in Utrecht niet te vinden. Dankzij het speurwerk van zijn vrouw vond René elders wel hulp, nu zet hij zich in voor andere stemmenhoorders.

* Azzouz en Arno: Toezichthouden en handhaven

Wat doen BOA's (Bijzonder Opsporingsambtenaren) nou eigenlijk? Los van parkeerbonnen schrijven? En klopt het dat ze nauwelijks machtsmiddelen mogen inzetten? Hoor het van de 'levende boeken' Azzouz en Arno.

 • Azzouz is in 2005 als buurtvader, vrijwillig, begonnen in de wijk IJsselveld in IJsselstein. Hier waren destijds veel problemen met criminaliteit en wijkbewoners waren bang om de straat op te gaan. Azzouz voelde zich verantwoordelijk en wilde iets doen in plaats van alleen maar praten. In 2008 vroeg de Gemeente hem om in dienst te komen als straatcoach; in 2014 heeft hij een opleiding gevolgd om BOA te worden.
 • Arno komt uit de reclame en muziekwereld. Via een omscholingstraject is hij in dit werk gerold. 

* Wies: Kind van Koloniaal Indië

Hoe leefde men in de koloniale tijd in Nederlands-Indië? Hoe was het om een vader te hebben die werkte in het leger? Wies vertelt heel graag over haar jeugd, met name haar vroege jeugd in Indië. En over de oorlogsjaren, die ze in Nederland meemaakte.

Wies werd in 1929 geboren in Atjeh, als dochter van een Nederlandse vader en een Molukse moeder. Haar Indische jaren waren zonnig en zonder zorgen. Ze leerde haar eerste levenslessen, die staan voor altijd in haar geheugen gegrift. In 1939 kwam het gezin voor een kort verlof naar Nederland, maar bleef toen vanwege de oorlogsdreiging. Wies heeft de oorlog dus in Nederland meegemaakt. Was dat anders omdat ze Indisch is? En hoe was dat voor haar moeder? Wat doet het met je als ook je moederland (Nederlands-Indië) bezet wordt?

* Homoseksualiteit, huwelijk en geloof

Dit boek was ‘gewoon’ getrouwd, maar beleefde op zijn 47e zijn ‘coming out’. Dat was niet gemakkelijk, omdat hij uit een traditioneel christelijk nest komt. En bovendien kinderen en pleegkinderen heeft. Hoe ga je daar mee om?

Dankzij hard werken heeft hij een goede band met zijn inmiddels ex-vrouw. Daarnaast is dit boek actief als vervangend predikant. Wil jij meer weten? Lees dan dit boek.

* NSB-kind

Hoe is het om op te groeien als kind van 'foute'  ouders? 

"Ik ben geboren in 1938. Bij ons thuis werd er nooit over de oorlog gesproken, laat staan over de NSB. Tijdens de oorlog heb ik niet geweten dat mijn vader een NSB’er was. Ik werd wel behandeld als een NSB-kind: niemand wilde met me spelen, ik dacht dat ik geen leuk meisje was. Na de oorlog kwam ik erachter, maar het werd doodgezwegen. Ook al was het vrede, ik werd nog steeds als een NSB-kind behandeld. Het enige dat ik dacht was ‘Ik ben slecht, want ik kom uit een NSB-gezin”. Ik ben nu 79 jaar oud en omdat ik een belangrijke beslissing nam is er een ommekeer in mijn leven gekomen."

Wil je meer weten hoe het leven van een NSB-kind is, hoe je jaren later anders over jezelf gaat denken en tot de ontdekking komt dat je wel leuk en niet slecht bent? Lees dan dit openhartige 'levende boek'.

* Seksueel misbruikt

"Als kind ben ik seksueel misbruikt. Dat heeft mijn hele leven wel problemen gegeven, maar toen onze kinderen wat ouder werden, kreeg ik steeds meer last. Ik kon amper nog functioneren en kreeg de diagnose PTSS (Post-Traumatische Stress-Stoornis). Ik heb enkele jaren goede therapie gehad,  maar kwam op een gegeven moment niet verder. Sinds ik hulphond Tjibbe heb, is er een wereld voor me open gegaan. Door mijn PTSS ben ik altijd alert, ik moet altijd opletten. Dat doet Tjibbe nu voor mij. Ik vertrouw hem volledig. Ik ben van plan in de toekomst op scholen lezingen te gaan geven over seksueel misbruik. Tjibbe heeft mijn leven een nieuwe impuls gegeven."

* Vrouw met autisme

Wil jij weten hoe het voor haar is om te leven met autisme? Of ze een normaal leven kan leiden met een partner? Of ze kan werken en meedoen in de maatschappij? Dit levende boek vertelt het je graag.

"Omdat het niet aan me te zien is en vaak ook niet te merken, geloven mensen me niet als ik zeg dat ik autisme heb. En toch heb ik het… Ik heb mezelf aangeleerd hoe ik het voor anderen zoveel mogelijk kan verbergen. Dat valt echt niet altijd mee."