Brieven schrijven tegen onrecht

7 december 2018, van 13:00 tot 20:00 | de Bibliotheek IJsselstein

Amnesty Schrijfmarathon

Doe mee aan de Amnesty Schrijfactie Write for Rights en schrijf een brief of solidariteitskaart, aan de hand van voorbeeldteksten.

Team IJsselstein van Amnesty International  organiseert ook dit jaar een Schrijfactie, in het kader van de Internationale Dag van de Mensenrechten. Op de bovenverdieping van de Bibliotheek kun je aan de hand van voorbeeldteksten je brief of solidariteitskaart schrijven.

Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Mensen die gevangen zitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Omdat de regering zich onder druk gezet voelt.

Zo schreef de Ethiopische journalist Eskinder Nega, voor wie we eerder schreven:
‘In 2018 werd ik vrijgelaten. Niet omdat de regering van gedachten veranderde, maar omdat mensen de vrijlating eisten van gevangen activisten, journalisten en bloggers.’

Write for Rights

Opkomen voor de rechten van anderen is in veel landen levensgevaarlijk. Mensenrechtenactivisten belanden in de gevangenis, worden bedreigd of zelfs vermoord.

Tijdens de Write for Rights-marathon van 2018 ligt de aandacht op vrouwelijke mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Leny Gubbi, E. lenygubbi@hotmail.com, T. 030 6870145.